„Jsme rádi, že se, vzhledem k tomu, že máme letos zatím pouze 24 procent nevyhovujících kontrol, potvrzuje trend z předchozích let: tedy že většina provozovatelů stánkového prodeje občerstvení základní hygienická pravidla dodržuje,“ konstatoval ředitel odboru hygieny výživy krajské hygienické stanice Michal Novotný.

Na adventních trzích se hygienici zaměřují na kontroly stánkového prodeje občerstvení: teplých nápojů a teplých pochutin sladkých i slaných. „Letos bylo kontrol provedeno již 63 – a hygienici při nich zjistili 15 závad, za které uložili sedm pokut v celkové výši 7500 Kč,“ shrnula za středočeskou hygienickou stanici Dana Šalamunová. Co bylo špatně, upřesnil opět ředitel Novotný: „Závady, které jsme zjistili, se týkaly především provozní hygieny, dále pak neposkytování informací o alergenech nebo absence zařízení na mytí rukou pro personál.“

Dosavadních 24 procent nevyhovujících kontrol je srovnatelných s loňským výsledkem – byť před rokem provedli středočeští hygienici pouze 33 kontrol stánků s občerstvením; závady byly zjištěny v osmi případech. „Za tyto prohřešky bylo uloženo celkem sedm napomenutí a jedna finanční sankce ve výši 1000 Kč,“ připomněla Šalamunová bilanci roku 2018. Upozornila, že prohřešky se opakují: také před rokem stánkaři nejčastěji chybovali v neudržování ploch a zařízení pro manipulaci s potravinami v čistotě a dobrém stavu, neposkytování informací o alergenech nebo nebylo zajištěno mytí rukou obsluhy.

Při nákupu občerstvení na trhu hygienici doporučují pečlivě „vybírat očima“. Pokud se nám na stánku něco nezdá – ať už to souvisí s čistotou, nebo upraveností obsluhy či jejím vystupováním – je lepší porozhlédnout se jinde. „Důležité je také konzumovat pouze dostatečně tepelně opracované pokrmy. Pokud se vám tedy teplota nebo chuť jídla nezdá, raději ho nejezte,“ radí Šalamunová.