Připraveno je na podporu složek 4,14 miliardy korun, informoval za ministerstvo Vilém Frček. S tím, že mezi úspěšnými žadateli jsou i mnohé středočeské radnice. Připouští však, že málo není ani těch, které prozatím ostrouhaly: žádostí se totiž sešlo dohromady za osm miliard.

Kraj slibuje 50 milionů

Brousit zuby si hasiči mohou na větší přísun peněz od kraje. Představitelé hejtmanství slibují, že do Středočeského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek integrovaného záchranného systému nasypou pro rok 2019 více peněz, než v něm bylo v minulých letech. Rozdělovat by se mělo rovných 50 milionů korun, což by vyrovnalo sumu, jíž kraj pamatoval na hasiče v roce 2014. V následujících letech podporoval jejich činnost nižšími částkami.

Kolik peněz nakonec bude k dispozici doopravdy, záleží na rozhodnutí krajských zastupitelů, upozornil středočeský radní pro oblast zdravotnictví a bezpečnosti Robert Bezděk (ANO). A teprve po souhlasu zastupitelstva bude možno zájemce o krajskou podporu vyzvat k podávání žádostí. „Předpokládám, že by to mohlo být na počátku ledna,“ řekl Bezděk Deníku. Za své hasiče budou tak jako v minulosti žádat o peníze radnice. Informace o vypsání termínu se však mají dostat i k jednotlivým sborům; prostřednictvím Krajského sdružení hasičů Středočeského kraje.

Ilustrační snímek.
Hasiči dostanou peníze na auta i zbrojnice

Podělit se o dělené

Už teď členové dobrovolných sborů mohou uvažovat, o jakou částku a k jakému účelu by si rádi řekli. Mít to promyšlené je potřeba, protože rozdělování peněz je hotová věda. Nejde totiž jen o to, komu se podaří „ukousnout“ jaký díl z celkového finančního koláče. Tenhle koláč je totiž rozkrájený už předem – rozdělený na podporu konkrétních tematických oblastí – a žadatelé svedou boj o to, kolik se podaří urafnout z jednotlivých porcí.

Největší díl, který zhruba odpovídá všem penězům, jež kraj nasypal do hasičského fondu pro letošní rok, je vyčleněn na nákup aut (a to s podstatně větším důrazem na dopravní automobily než na cisterny) a na výstavbu či rekonstrukce zbrojnic. Předběžné plány počítají s tím, že dohromady bude pro tyto účely určeno 37 milionů. Zde by Bezděk nechtěl škrtat, i kdyby se nakonec ukázalo, že by k rozdělení zůstala nižší částka než plánovaných 50 milionů.

V případě, že taková situace nastala, nejspíš by došlo na omezování dalších plánů. Ty reprezentují pětimilionové sumy nachystané jednak na pořizování výbavy jednotek dobrovolných sborů, jednak ochranných obleků pro jejich členy. S rozdělením tří milionů korun se pak počítá na preventivní aktivity, práci s mládeží a podporu požárního sportu.

Zájemců jsou stovky

V roce 2014, kdy kraj rozděloval prozatím rekordních 50 milionů korun, dorazilo na hejtmanství téměř 450 žádostí o podporu. Tehdy byla pro jednotlivé oblasti podpory vypsána tři tematická zadání (což se liší od plánů pro příští rok). Největší zájem byl o peníze na obnovu hasičské techniky (266 žádostí), následovaly svépomocné opravy hasičských zbrojnic (98) a podpora občanských sdružení a veřejně prospěšných organizací působících v oblasti požární ochrany (79).

Peníze ve Středočeském Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS2012 (15) - 2013 (0) - 2014 (50) - 2015 (20) - 2016 (35) - 2017 (41) - 2018 (38) - 2019 (50 - plán)
Částky jsou uvedeny v milionech korun.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Zamýšlené rozdělení Středočeského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS pro rok 2019* Investice do vozidel a zbrojnic (při pořízení dopravního automobilu a budování zbrojnic se celkové náklady dělí na šestiny: 3/6 poskytne státní dotace, 2/6 kraj jako další dotaci a 1/6 obec):
- pořízení nových dopravních automobilů 24 milionů (max. 300 tisíc/obec)
- pořízení a rekonstrukce cisternových automobilových stříkaček 7 milionů (max. 1 milion/obec)
- výstavba nebo rekonstrukce požárních zbrojnic 6 milionů (max. 3 miliony/obec)

* Vybavení jednotek prostředky požární ochrany:
- osobní ochranné prostředky 5 milionů (max. 150 tisíc/obec)
- věcné prostředky požární ochrany 5 milionů; z toho:
+ vyprošťovací zařízení (max. 300 tisíc/obec)
+ ochrana obyvatelstva (max. 100 tisíc/obec)
+ komunikační prostředky (max. 30 tisíc/obec)

* Podpora spolků a veřejně prospěšných organizací (zde je žadatelem spolek s krajskou působností):
- zajištění preventivně výchovné činnosti, akcí v požárním sportu i jiných akcí zaměřených na oblast požární ochrany 3 miliony

Zdroj: Robert Bezděk, radní středočeského kraje

Den záchranářů se v Benešově konal už pošesté.
OBRAZEM: Den záchranářů v kasárnách navštívily tisíce lidí