ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Bezpilotní prostředek ve službách policie se uplatnil zejména v Brdech. V tamější chráněné krajinné oblasti nicméně zachytil pouze minimální pohyb osob. „Lidé vládní nařízení respektovali, byly zaznamenány pouze jednotky návštěvníků,“ shrnula Suchánková poznatky ze soboty a první poloviny neděle s mnohem lákavějším počasím.

„Téměř totožná byla situace i v Českém ráji. Policisté udělili jednu pokutu za nerespektování zákazu vjezdu – a zhruba tři desítky řidičů, kteří chtěli toto turistické místo navštívit, otáčeli zpět,“ doplnila mluvčí středočeské policie.

Uklízejme Česko, ale až na podzim.
Akce k Ukliďme Česko koronavirus zapudil. Ale ne tak docela

Konstatovala, že od 12. března, kdy vláda vyhlásila nouzový stav, policisté v kraji provedli již 53 tisíc kontrol dodržování stanovených opatření; zaměřili se jak na jednotlivce, tak na dodržování uzavření provozoven. O tomto víkendu navíc věnovali větší pozornost také dohledu na silniční provoz. Někteří řidiči totiž zneužívají to, že i ve všedních dnech je nyní na silnicích téměř sváteční provoz – a pletou si je se závodní dráhou.

„Za více než dva týdny vyhlášeného nouzového stavu řešili středočeští policisté více než tři sta řidičů (tedy zhruba 15 denně), kteří rychlost překročili. Přes dvě stovky z nich bude řešeno ve správním řízení, kde kromě jiného hrozí i sankce zákazu řízení vozidel,“ připomněla Suchánková, co dalo podnět k intenzivnějšímu silničnímu dohledu.

Zdroj: Youtube

Rovněž na to, kam mají namířeno výletníci, se policie nezaměřila bez příčiny. Policisté z pořádkové služby a kriminalisté reagovali zejména na zkušenosti z minulého víkendu, kdy lidé zaplňovali mnohá parkoviště a hromadně navštěvovali různá turisticky atraktivní místa. Někteří starostové měst a obcí kvůli obavám místních ze zavlečení koronaviru uzavřeli parkoviště už dříve; další se s těmito opatřeními připojili na základě zkušeností z minulé soboty.

Zdroj: Youtube

Masivnější kontroly, které policie nejen ve středních Čechách, ale po celé republice rozjela o tomto víkendu, budou pokračovat, upozornila v neděli Suchánková. „Kontroly krizových opatření v rámci nouzového stavu budou policisté provádět až do jejich odvolání,“ konstatovala.

„Cíl ale máme všichni stejný – dodržováním vládních nařízení a zodpovědným a ohleduplným chováním k sobě, ale i ostatním, docílit k zastavení šíření nákazy novým koronavirem,“ vysvětlila, že policisté takto svým dílem přispívají k „uzdravení“ republiky. „Pokud už tedy někdo vyrazí do přírody, pak je vhodné vyhledávat méně zalidněné lokality – a nezapomínat na používání ochranných prostředků,“ poznamenala.

Ochranné masky CM-5 a CM-6.
Stovky masek ušetří krajským nemocnicím respirátory

Omezení kvůli koronaviru

* Volný pohyb občanů na území ČR je nyní v rámci opatření proti šíření nového typu koronaviru omezen, a to s výjimkou:
- cesty do zaměstnání a zpět;
- nezbytné cesty za rodinou nebo osobami blízkými;
- nezbytně nutné cesty k obstarání základních životních potřeb;
- pohybu v přírodě nebo parcích

* Další omezení se týkají pohybu na veřejně dostupných místech – a také byl vyhlášen zákaz pohybu bez zahalení nosu a úst (na všech místech mimo domov); výjimku mají kojenci a batolata i řidiči jedoucí v autě osamoceně

Zdroj: Policie ČR

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník