Podobně jako při zásahu na jižní Moravě po řádění tornáda vyrazili středočeští hasiči z Říčan – tentokrát ale věděli, že na místo zásahu nepojedou dlouhé hodiny. Tahle cesta k ohni byla rozpočtena na dny. A zásoby připraveny tak, aby jednotka byla v maximální možné míře soběstačná.

Základnu na Praze-východ opustil středočeský tým v sobotu ráno – a na místo se společně s kolegy z celé republiky dostal v pondělí. Co je tam čeká, mohli všichni jen odhadovat. Daný byl jen cíl: Πελοπόννησος, Νομός Αρκαδίας, Μεγαλόπολη. Jede se na poloostrov Peloponés, do tamějšího regionu Arkádie – a to snad někam k městu Megalopolis, když se nepotvrdily původní předpoklady, že cílem bude okolí Atén. S tím, že bližší pokyny později upřesní místní kolegové.

Jižní Morava však i tentokrát sehrála významnou úlohu. Místem srazu celé výpravy z České republiky, v níž nechybějí ani hasiči z Prahy (ti na twitteru informovali i o nasazení velitele čety Petra Vodičky, který už má za sebou třeba výjezd do Libanonu, kde byl styčným důstojníkem při zásahu USAR týmu v Bejrútu) se stal Podivín na Břeclavsku. Odtud v sobotu vyrazil konvoj čítající 36 hasičů s 15 vozidly a dvěma přívěsy. A jen dostat se na místo odpočinku na předměstí bulharské Sofie zabralo 24 hodin.

Nedaleko Atén zuří požár
Klimatická krize? V Řecku zuří největší požáry za posledních třicet let

Přesně 24 hodin a 15 minut od výjezdu z Podivína, upřesnil velitel jednotky Richard Franc. S tím, že komplikace nastaly hlavně v Maďarsku, kde konvoj strávil v kolonách pět hodin; i přesto, že jeho průjezdu pomáhala policejní eskorta. Na vině byl prý nejen silný provoz, ale i množství nehod v okolí Budapešti. Naštěstí bez maléru se pak obešel noční průjezd Rumunskem, kdy mezi jedoucí hasičskou techniku vběhlo stádo krav.

Už v okolí Atén ukazoval kouř požárů, že v této oblasti je stále zle – a to jde o region, kde hasiči již začali nad ohněm vítězit. Po venkovských silničkách se pak čeští hasiči, s doplněnými nádržemi a už i s vodou načerpanou v cisternách, dostali na adresu svého dočasného pobytu: Δόξα. Základní tábor si v pondělí vybudovali u vesnice Doxa v centrální části Peloponésu, kde mají působit v přiděleném sektoru. Nedlouho po příjezdu podle Francových slov nasadili do boje s ohněm veškerou svoji techniku.

Lesní požáry na ostrově Euboia
VIDEO: S požáry v Řecku pomáhají zahraniční hasiči. Přijeli také Češi

Na pomoc Řecku, kde ohnivé hrůzy apokalyptických rozměrů pozorují i čeští turisté, vyjeli hasiči z celkem 22 států. Převážně jde o země Evropské unie (z nichž nejrozsáhlejší dým, disponující i třemi letadly, vyslala Francie); nechybějí však třeba ani Ukrajinci, Izraelci nebo Egypťané či Američané. Slováci vyjeli v neděli, přičemž oproti českému zastoupení jsou dvakrát početnější.

Pro naše hasiče je zapojení významné nejen kvůli tomu, že jde o poskytnutí pomoci; umožní také získat cenné zkušenosti. Rozsáhlejší požáry v přírodním prostředí známe i od nás – zvlášť z uplynulých let, kdy se objevila období dlouhotrvajícího sucha.