Akce podle lékařů vzbudila nebývalý zájem veřejnosti o vyšetření, mnohé ambulance objednávaly pacienty na týdny dopředu.

„Celkem jsme vyšetřili 43 pacientů a zachytili pět případů karcinomu prostaty. Tak vysoký výskyt přičítám obecně malé osvětě o rizicích mezi muži. Nepomáhá ani to, že v Kladně jsou pouze dvě urologické ambulance. Letos se naštěstí podařilo informaci o preventivní akci rozšířit mezi velké množství lidí a potvrdilo se to, co jsme očekávali, tedy, že zachytíme řadu nových případů,“ říká lékař Lukáš Fišer z urologické ambulance Oblastní nemocnice Kladno.

Pacienti, u kterých vyšetření odhalilo nádor, následně putují na magnetickou rezonanci a podle jejího výsledku lékaři určují další postup. Pokud se podaří nádor zachytit v časném stadiu, zpravidla jej operativně odstraňují. Pokud už je tumor v pozdějším stadiu, vyžaduje většinou léčbu na onkologickém oddělení.

Bunkr Drnov láká na nové unikátní exponáty, provádí jím student i učitelka klavíru.
Hlídali odtud vzdušný prostor nejen středních Čech. Nyní je Bunkr Drnov unikátní

Zájem o Dny otevřených urologických ambulancí zdaleka překonal očekávání specialistů. „Počty zachycených případů rakoviny ale znovu potvrzují, jak důležité je neustále veřejnost upozorňovat na potřebu prevence. Včasný záchyt rakoviny zlepšuje možnosti léčby a snižuje riziko nepříjemných a život ohrožujících následků,“ říká profesor Roman Zachoval, předseda České urologické společnosti (ČUS) ČLS JEP.

Rakovinu prostaty čeští lékaři každoročně odhalí přibližně u 8 000 mužů. Zpočátku je bezpříznaková, a proto více než 20 procent případů objeví až v pokročilých stadiích. Mezi příznaky, které by měly muže vést k okamžité návštěvě urologa, patří obtíže s močením, krev v moči, bolestivá ejakulace či potíže s erekcí. Se záchytem pacientů právě v počáteční fázi může pomoci zavedení plošného screeningu, o který odborníci nyní usilují.

Hvězdou Slánského okruhu bude letošní jubilant, devadesátiletý Emil Příhoda, vlastník největší ucelené sbírky vozidel značky Praga na světě.
Slánský okruh odstartuje potřinácté, věnován je legendární značce Praga

V zemích, kde jej zavedli, se úmrtnost na rakovinu prostaty snížila až o 20 procent. „Čísla nemocných jsou v Česku dlouhodobě vysoká, přitom prevence karcinomu prostaty stále není součástí žádných preventivních prohlídek a programů. Na akcích, jako jsou Dny otevřených ambulancí, ale vidíme, jak velký má prevence smysl,“ uzavírá profesor Zachoval.