Změna vyvolala rozruch mezi opozičními zastupiteli.

Zaznívaly dotazy k jejímu účelu, až to poslanec Martin Kupka (ODS) nakonec rozbalil naplno: důvody je třeba jasně vysvětlit, aby se prý po kraji nešířilo, že by na investice neměl Řihák dostatek kompetencí. Nebo že by v pozadí mohly být spory s náměstkem hejtmanky Milošem Peterou (ČSSD).

V odpovědi hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) zmínila, že před půlrokem radní museli rychle reagovat na neplánované změny ve složení týmu vyvolaného odchodem dvou členů z řad ANO: Jaroslava Němcová přestoupila do vládního týmu jako ministryně práce a sociálních věcí a Tomáš Beneš rezignoval z vážných zdravotních důvodů. Dnes se jeví potřeba kompetence upravit – a i v tomto případě je prý aktuální zdravotní argument.

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Zastupitelé potvrdili poskytnutí peněz obcím postiženým přívaly vody

V tomto případě jde podle slov Jermanové o Řiháka, který by se podle Jermanové nadále nemohl investicím s takovým nasazením, jakou tento náročný obor vyžaduje. S jeho dosavadním působením radního pro oblast investic je nicméně hejtmanka spokojena. „Došlo k výrazným změnám a věci se začaly rychle posouvat dopředu,“ ocenila.

Změnu v radě okomentoval i náměstek hejtmanky Petera. „K výměně kompetencí jsme přistoupili na základě koaličního jednání. Panu doktoru Řihákovi, který bude mít na starost oblast majetku, tato oblast vyhovuje, neboť pracoval v komisi pro majetek několik let a má v této oblasti zkušenosti,“ poznamenal.

Hermana hejtmanka označila jako schopného manažera, který se na novou funkci připravuje. „Víme, že odbor investic velmi dobře zvládne – stejně jako to, že pan radní Řihák bude pokračovat v práci, která na odboru majetku byla započata,“ řekla Jermanová.

Ilustrační foto.
Prázdninový provoz začali policisté hlídat už o týden dřív