Nedaleko obce Loděnice, na dálničním kilometru 8,1 ve směru jízdy na Prahu, se před sedmou ranní po defektu vznítila pneumatika návěsu kamionu převážejícího potravinové polotovary – a plameny rychle začaly zachvacovat celý návěs. 

„Řidič soupravy byl velmi pohotový a podařilo se mu odpojit tahač,“ připomněl Jaroslav Gabriel z centrály středočeských hasičů. Zabránit hmotné škodě vyčíslené na milion korun se ale nedalo – a v souvislosti s událostí také byla na více než devět hodin uzavřena dálnice do Prahy; policisté odkláněli provoz na exitu 10 na souběžně vedenou starou silnici. Kolony se tvořily jak před sjezdem, tak na objízdné trase (hlavně odpoledne u Rudné).

Bojovat s plameny vyjela jednotka profesionálních hasičů z Berouna, jíž vyrazili na pomoc také dobrovolní hasiči z Rudné. Když hasiči dorazili na místo, návěs už byl v jednom ohni. Od řidiče získali informaci, že uvnitř se nacházejí dvě bomby: dvoukilogramové tlakové láhve s propan-butanem.

Ilustrační foto.
Městská hromadná doprava v Berouně nezdraží, města na ni doplácí

„Hasiči použili těžkou pěnu. Velitel zásahu na místo povolal ještě velkoobjemovou cisternu dobrovolných hasičů z Chyňavy,“ přiblížil Gabriel zásah, při kterém se oheň podařilo dostat pod kontrolu během 23 minut. Dohašování se však protáhlo. Žhnutí nákladu palet s klasy kukuřice komplikovalo vykládání obsahu návěsu – a na místo si středočeští hasiči přizvali i kolegy ze záchranného útvaru ve Zbirohu na Rokycansku s teleskopickým manipulátorem a nákladním autem. Posily dorazily také z hasičské stanice v Kladně: posádka protiplynového automobilu zajistila výměnu tlakových láhví dýchacích přístrojů.

Po poledni, kdy dálnice stále zůstávala uzavřena, Gabriel informoval, že vykládka pomoci speciálního manipulátoru ze Zbiroha trvá od 10.50. „Je připravena soukromá odtahová služba, aby poškozený návěs odtáhla. Následně bude probíhat úklid dálnice,“ konstatoval. Původní odhad trvání uzavírky do 12. hodiny policisté o dvě hodiny prodloužili. Ani po 14. hodině se ale průjezd obnovit nepodařilo. Opět volná byla dálnice až po 16. hodině.

Ilustrační foto
O jarních prázdninách mohou děti i na hory