Právě zásah v takovýchto podmínkách trénovali v pátek hasiči na březnickém zámku. Scénář taktického cvičení stanovil, že je signál požárního hlásiče vyšle do půdních prostor zámecké kaple. Důvod? Fiktivní zkrat na elektroinstalaci motoru pohánějícího měch varhan z 18. století. „Operační středisko k události vyslalo profesionální hasiče ze stanice Příbram a jednotku sboru dobrovolných hasičů z Březnice,“ připomněl Pavel Maňas z příbramského územního odboru středočeských hasičů.

Jako první dorazila na zámek cisternová liazka místní dobrovolné jednotky s osmičlennou posádkou. Ta se v doprovodu kastelána vydala na prvotní průzkum. „Následně březničtí hasiči vytvořili dopravní vedení do druhého nadzemního podlaží a natáhli útočný proud na půdu. Zároveň připravili další proud jako zálohu pro případ rozšíření požáru,“ osvětlil Maňas zvolený postup.

Ilustrační foto.
Chřipka je dávno pryč, přesto si připsala další oběť

Když pak dorazilo devět profesionálů z Příbrami se dvěma cisternami a třicetimetrovým automobilovým žebříkem, schopnost bojovat s plameny se výrazně rozrostla: příbramská jednotka se připojila k dopravnímu vedení dobrovolných hasičů a natáhla na půdu další útočný proud, přičemž svoji dvacetikubíkovou cisternu napojila na březnické auto kvůli doplňování vody (častější ovšem bývá, že při zásahu doplňují dobrovolní hasiči vodu profesionálům). Za pomoci své větší cisterny, třicetikubíkové, a automobilového žebříku navíc příbramští hasiči vytvořili další útočný proud pro hašení střechy zámku z výšky.

„Cvičení splnilo stanovené cíle, kterými především bylo ověřit dojezdové časy, procvičit součinnost jednotek při hašení požáru v prostorách státního zámku a vyzkoušet dostupnost místa zásahu velkou požární technikou,“ poznamenal Maňas. Připomněl, že výcvik neskončil ani sbalením materiálu: hasiči si ještě prohlédli celý areál národní kulturní památky. Nikoli ale proto, aby obdivovali historické skvosty. Přímo na místě obhlédli zvláštnosti, které by na ně čekaly v případě, že by na zámku bylo nutné zasahovat u skutečného požáru.

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi.
Hitem oslav výročí roku 1918 se stane stroj z roku 1912