Tak lze shrnout ohlédnutí středočeských hygieniků za prvními dvěma týdny prázdninové sezony. Na kontroly podmínek na táborech vyrazili pracovníci oddělení hygieny dětí a mladistvých ze všech územních pracovišť krajské hygieny – a do 13. července provedli 39 kontrol; tři z nich byly speciálně zaměřeny na stravování táborníků.

Zatím tři nedostatky

Výsledky lze označit jako vcelku příznivé a potvrzující dřívější slova ředitelky středočeské hygienické stanice Jarmily Rážové o tom, že pořadatelé letní dětské rekreace jsou většinou zkušení – a už dobře vědí, na co si dát pozor. Zatím byly v celém kraji zjištěny tři závady, připomněla za krajskou hygienickou stanici ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Jana Tomicová. „V jednom případě se jednalo o chybějící zdravotní posudek osob činných při zotavovací akci a ve dvou případech šlo o závady v zásobování akcí pitnou vodou,“ upřesnila Tomicová.

Poznatky z kontrol vody nicméně nejsou zrovna potěšující. Týmy hygieniků v rámci kontrol odebraly 12 vzorků na místech, kde je zásobování táborníků zajišťováno ze studen, a ty byly odeslány k rozborům Zdravotnímu ústavu se sídlem v Ústí nad Labem. Zatím se vrátily dva výsledky – přičemž oba vzorky nevyhověly mikrobiologickým požadavkům stanoveným vyhláškou. „Zjištěné závady byly bezodkladně projednány s provozovateli zotavovacích akcí a z jejich strany byla přijata nezbytná nápravná opatření,“ uvedla Tomicová.

Ilustrační foto.
Stamiliony na nové kotle jsou na cestě k lidem

Neprošly 2 vzorky ze 2

Slova o pitné vodě neodpovídající požadavkům mohou znít až děsivě – nicméně ve skutečnosti se o závažnou situaci nejedná. Ukazují to poznatky z dřívějších kontrol. Například loni na Berounsku jeden tábor skončil ještě předtím, než dorazily výsledky rozborů, přičemž se neprojevily žádné zdravotní komplikace; následný kontrolní rozbor byl bez závad. Na Příbramsku zase měli účastníci zajištěnu balenou vodu pro pití i čištění zubů, a tak stačilo zajistit poučení o kvalitě vody včetně označení výtokových kohoutků cedulkami (a také došlo na dezinfekci studny a změnu dávkování chloru v úpravně). V rekreačním středisku na Rakovnicku voda z místní studny nevyhověla v mikrobiologických i chemických ukazatelích – avšak s tím, že při krátkodobém pobytu ohrožení zdraví nehrozí, jestliže do kuchyně bude dovážena voda z veřejného vodovodu v Rakovníku.

Předloni laboratoř označila za nevyhovující osm středočeských vzorků. I tehdy se potvrdilo, že k nápravě často postačí změna dávkování prostředků pro úpravu vody; někdy však dojde i na důkladnější čištění studny. V rámci nápravných opatření se také zajišťuje náhradní zdroj.

Ilustrační foto
Přes vodu se často zachraňuje líp než po silnici

Táborníků jsou desetitisíce
- Krajská hygienická stanice Středočeského kraje zatím pro letní prázdniny eviduje celkem 252 ohlášení rekreačních akcí pro děti s 395 běhy. Zúčastní se jich 23 607 dětí.
- Z tohoto počtu jde o 222 takzvaných zotavovacích akcí (341 běhů); jedná se o organizovaný pobyt pro 30 a více dětí do 15 let na dobu delší než pět dnů – a 30 spadá do kategorie „jiné podobné akce“ (54 běhů).
- Čísla zatím nejsou konečná. Organizátoři sice mají povinnost konání všech táborů nahlašovat, avšak stačí to udělat měsíc před začátkem. Stále skutečně docházejí hlášení o akcích chystaných na srpen (během posledních dvou týdnů přibylo 47 akcí dohromady pro 3461 dětí).
- Loni bylo středočeským hygienikům nahlášeno za celé prázdniny celkem 295 akcí, jichž se dohromady účastnilo 24 214 dětí. Na rozdíl od předloňska se nezjistilo, že by se konaly i nenahlášené akce. V roce 2016 bylo nahlášeno celkem 226 akcí s 20 980 dětskými účastníky; navíc hygienici odhalili jednu akci konanou bez nahlášení (a další dvě, kdy nahlášení nemělo stanovené náležitosti).

Zdroj: Krajská hygienická stanice Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Voda ke koupání se nehorší jako jindy. Naopak!