VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hliněná bašta nenabízí jen jídlo, ale i posezení pro milence a pohled na hladinu

Průhonice /FOTOGALERIE/ - Je majitelem, ale tvrdí, že tu spíše šéfuje, vyhlášené restaurace, kam lidé míří z mnoha důvodů. Předně kvůli příjemnému prostředí na kaskádě dvou malých rybníčků. Restaurace je skryta v umělém valu, z druhé strany je terasa a pohled na rybníčky. Tenhle objekt byl postaven z hlíny, slámy a dřeva, je to moderní energetická stavba.

10.11.2015
SDÍLEJ:

Majitelem Hliněné bašty v Průhonicích je Hynek Vávra.Foto: www.hlinenabasta.cz

Uvnitř jsou nepřehlédnutelné mohutné trámy ze 17. století, které kdysi sloužily v jednom z paláců Pachtů. Kromě příjemného prostředí jsou tu i další lákadla: Příjemná obsluha a dobré jídlo v čele s nabídkou čerstvých ryb. Ta restaurace se jmenuje Hliněná bašta a leží v Průhonicích ve směru z náměstí na Újezd u Průhonic - Jižní Město.

Nechybělo ale mnoho a možná by se, jak se lidově říká „z toho zbláznil". Kromě šéfování restaurace v ní ještě vaří. A jak to u majitelů firem bývá, nejraději by byli ve firmě non stop jen kvůli tomu, že se domnívají, že bez nich to prostě nefunguje. Bez nich by to prostě nešlo. I on o tom byl přesvědčen.

Příběhy chutí a vůní.„Někde přede dvěma lety přišla chvíle, kdy jsem si uvědomil, že toho už mám plné zuby. Poznal jsem to na dětech, které mi začaly nějak rychle odrůstat. A já si uvědomil, že nechci, aby se na mne jednoho dne dívaly ani ne tak jako na tatínka, ale jako na nějakého strýčka," řekl sedmačtyřicetiletý Hynek Vávra, majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích.

Přerozdělení pravomocí

Právě přede dvěma lety si řekl „Dost!" a přerozdělil v restauraci pravomoci. „Polovinu práce jsem přesunul na personál, lidem jsem začal více důvěřovat, o to více práci ale kontroluji. Všechno funguje stejně, možná ještě lépe. Mám už také volno nejen pro sebe, ale především pro rodinu, která mě potřebuje. Najednou jsem dostal novou chuť nejen do podnikání, ale i do života," uvedl šéf restaurace, když spolu sedíme na venkovní terase, jen dva tři metry od vodní plochy.

„Když jsem sem přišel, to bylo někde před osmnácti lety, tak to byl bahňák, obrostlý dvoumetrovými keři, džungle. Teď se na to dá hezky koukat, plavou nám tady ryby, je to prostě uklidňující místo. Rád tady sedím a koukám se jen tak „do blba", na vodu a šustění stromů," zmínil.

Restaurace Hliněná bašta vyrostla před jedenadvaceti lety doslova na zelené louce. Postavili ji dva architekti, kamarádi – architekti Petr Suske a Zdeněk Rajniš, který je i velký gurmán a napsal knihu plnou receptů ze svých cest po světě. Restauraci si posléze pronajal kamarád pana Hynka. „Já jsem mu začal pomáhat, jeli jsme v tom dva." Jenže po roce zjistil, že i dva jsou v podnikání někdy příliš, restauraci si vzal na své triko a od té doby mu říká „Pane". Strávil tu nespočet hodin, dnů i nocí.

Rozum přišel až později

Sám o sobě říká Hynek Vávra, že prožil bouřlivé mládí. Za minulého režimu se vyučil kuchařem číšníkem, ale kuchyň tehdy neměl příliš rád. Vrhnul se tedy na „plac", na číšničinu. A to z jediného prostého důvodu. „Tam se daly vydělat peníze. Já jsem si tehdy tak nějak proplouval životem, měl jsem bouřlivé mládí, musel jsem se hodně vydovádět. Rozum přišel až později," řekl se vzpomínkami na život dávno minulý.

Měl svoji úklidovou firmu, to ho ale moc neuspokojovalo, stejně jako později taxislužba, kterou provozoval, i půjčovna aut. Přiznává, že to vše dělal jen a jen kvůli penězům. „Pořád jsem cítil, že bych se chtěl vrátit zpátky, do restaurace. No a pak přišel nápad zmíněného kamaráda na to si pronajmout Hliněnou baštu." Řekl si, že to při taxikařině zkusí a po čase uvidí, zda to má smysl.

Psal se rok 2000 a on zůstal v Hliněné baště sám. Byla jeho. Čekaly ho bezesné noci, dlouhé nekončící šichty, přespávání v restauraci. „Postupně jsem vyměnil personál, což byl největší oříšek. Šest let jsem v restauraci vařil, s manželkou jsme nebyli roky na dovolené, byl to vážně masakr. Pak se to ale začalo lepšit a najednou ta ohromná dřina byla vidět. Zájem hostů a dobré ohlasy byly tím, co mne táhlo dál."

Sázka na čerstvé ryby

Od začátku svého působení v Hliněné baště vsadil Hynek Vávra na ryby. „V Praze mnoho restaurací, kde kvalitní a dobré ryby servírovaly, nebylo. Věděl jsem, že prostě ryby je to, co chci dělat, a jim jsem zůstal věrný. Ryby mi vozí třikrát týdně, podle potřeby si ale jezdím pro čerstvé ryby do velkoobchodu i dvakrát denně."

Kde se mohla u Hynka Vávry vzít láska k restauraci? „Když mi bylo deset let, pořád jsem se mamince i babičce tlačil do kuchyně. V podstatě mne z ní musely vyhánět. Mne to tam strašně táhlo. Ta vůně všeho možného, provoněná mnoha kořeními, to mi učarovalo."

I když má více času než před dvěma lety, kdy se rozhodl zmírnit pracovní kvapík, mnoho času nemá. Zabere mu ho pětiletá dcera a dvanáctiletý syn. V mládí vesloval, ale z klubu ho vyhodili, když málem s kamarády podpálili klubovnu. Hrál squash, kde si odrovnal kolena. Nyní chodí takřka každý den cvičit do fitka, jeho oblíbeným strojem je běhací trenažér.

Místo vyhrazené milencům

Na pásu dokáže střídavě běžet a jít třeba tři hodiny. „Pustím si k tomu nějaký film a najednou vypnu, odreaguju se a vyčistím si hlavu. Hned je mi pak líp. A zase se těším do práce," dodal Hynek Vávra na terase restaurace a ukazuje přitom na netradiční místo na hrázi mezi dvěma malými rybníky. Tam je stůl a židličky. "To je pro milence. Tam se musíte objednat dopředu, protože je to, hlavně v létě neustále obsazené," řekl o místu zhruba třicet metrů od terasy.

Při zmínce o tom, že personál patrně není nadšen, když musí obsluhovat milenecké páry daleko za restaurací, se jen uculí. „Alespoň nemusí chodit do fitka jako já, mají to v rámci pracovního procesu zdarma," pousmál se Hynek Vávra a zvedl se od stolu. „Promiňte, já už musím jít, dneska v kuchyni vařím já…"

Když odešel, tak jsem si jen tak, se zalíbením zalistoval jídelním lístkem. Lososový tataráček. Avokádo plněné krevetkami jako předkrm. Restované krevety na zázvoru s mangem a kokosovým mlékem. Grilovaný filet s lososa na listovém špenátu. V chilli marinovaný losos s ostrou pomerančovou omáčkou a sezamovými semínky. Grilovaný losos na liškách. Mořský ďas na grilu s parmazánovou krustou. Filet z pražmy s gratinovaným bramborem.

Nechybí ani grilované lahůdky

Že nechybí polévka z darů moře, to už je nadmíru jasné. Pak taky pstruh na roštu i candát s dijonskou omáčkou. Kanadský humr s bylinkovým máslem a limetkovou majonézou. A kdybych neměl na ryby zrovna chuť, tak i tady se na mě usmívají lahůdky. Čuník grilovaný na venkovním ohništi a naložený v přísně tajné marinádě. Vykostěné selátko naplněné pikantní masovou nádivkou. Grilované kůzlátko. Krůta špikovaná slaninou a grilovaná na ohništi.

Krocan pečený s nádivkou. Jen pozor, od čuníka až po krocana je třeba si jídlo objednat dva dny předem. Dopředu si netřeba objednávat biftek s hříbkovou omáčkou. Argentinský Ribeye steak na liškách i na pikantní čerstvé zelenině. Nebo vykostěná kuřecí stehna marinovaná v bylinkách pečená na tálu s pikantní domácí tatarskou omáčku. Nemáte chuť? Jo a ještě můžete zkusit jehněčí kotlety na rozmarýnu případně tatarský biftek škrábaný z hovězí svíčkové…

A když se vám podaří rezervovat místo na venkovní terase, pak máte požitek z návštěvy Hliněné bašty dokonalý. Pokud bude venku plno, nevěšte hlavu. I uvnitř je nádherně. Překvapí vás už samotný vstup, neboť restaurace zvenku vypadá jako věžička s místy pro pár hostů. Jenž je to jen klam. Zvenku totiž nevidíte zdi, ale travnatý val, pod nímž jsou ukryty velké prostory.

Životnost se počítá na stovky let

Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Tím odpadly náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost počítá na stovky let. K vytápění objekt využívá přírodních zdrojů. Sluneční energie umocněná skleníkovým efektem je jímána do podlah a stěn. Před ochlazením severními větry je stavba chráněna hliněným valem. Po dožití by se stavba mohla semlít třeba na záhonek.

Vysvětluje se to možná složitě a zdlouhavě, lepší je přesvědčit se na vlastní kůži. Pak pochopíte…

Příběhy chutí a vůní.

Autor: Jiří Macek

10.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Bankovnictví a finanční služby - Bankovnictví a finanční služby Účetní 16 760 Kč

Účetní všeobecní Účetní. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16760 kč, mzda max. 25230 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce: kompletní účetnictví firmy, mzdy., Nabízíme: podnikové stravování., Kontakt: osobně (7:00-15:00 hod.), e-mailem issjesenice@issjesenice.cz nebo tel. 313599325 (7:00-15:00 hod.). Pracoviště: Integrovaná střední škola, jesenice, žatecká 1, Žatecká, č.p. 1, 270 33 Jesenice u Rakovníka. Informace: Jana Kinkalová, +420 313 599 325.

Výroba - Výroba Pomocní dělníci ve výrobě 12 200 Kč

Pomocní pracovníci ve výrobě Pomocný dělník ve výrobě. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12200 kč. Volných pracovních míst: 5. Poznámka: Možnot zajištění ubytování., Kontakt: tel.602550660 nebo e-mailem vafservice@email.cz. Pracoviště: Vaf logistics service s.r.o. - pivovar krušovice, U Pivovaru, č.p. 1, 270 53 Krušovice. Informace: František Vágner, +420 602 550 660.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič skupiny B 18 000 Kč

Řidiči osobních a malých dodávkových automobilů (kromě taxikářů a řidičů dopravy nemocných a raněných) Řidič/ka pro rozvoz pizzy. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 18000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Pracovní poměr na dobu určitou s možností prodloužení na dobu neurčitou., Požadavky: řidičský průkaz sk. B., Pracovní doba: krátký, dlouhý týden, soboty a neděle volno., Nabízíme: obědy a večeře zdarma., Kontakt: osobně nebo e-mailem job@pizzafly.cz. Pracoviště: Naděžda laňková - provozovna, Obětí okupace, č.p. 642, 271 01 Nové Strašecí. Informace: Naděžda Laňková, .

Vzdělávání a školství - Vzdělávání a školství Ostatní specialisté a 25 470 Kč

Učitelé a vychovatelé pro osoby se speciálními vzdělávacími potřebami Učitel/ka střední školy. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 25470 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jsme Střední škola, zaměřená na vzdělávání dospělých žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, trvale žijících v domovech sociálních služeb., Jedná se o pracovní poměr nebo dohodu o provedení práce na jeden rok s možností prodloužení., Hrubá měsíční mzda dle tarifu., Kontakt: tel. 773611167 nebo e-mailem gabriela.hebka@euroinstitut.cz, Hledáme: , a) Učitele odborných předmětů, b) Učitele odborného výcviku, c) Učitele střední školy, d) Speciálního pedagoga pro střední školu. Pracoviště: Euroinstitut, praktická škola a odborné učiliště - pracoviště, Samota ÚSP, č.p. 224, 270 33 Jesenice u Rakovníka. Informace: Gabriela Hebká, +420 773 611 167.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Fotbalisté SK Rakovník porazili Malši Roudné po penaltách, v základní hrací době skončil zápase 0:0.

Propad rakovnického SK nadále pokračuje

Šanovský profesionální golfista Jan Cafourek.

Golfista Jan Cafourek prošel v Kunětické Hoře cutem

Sobotní dopoledne se v Rakovníku neslo v duchu cvrnkání kuliček

Rakovník – Husovo náměstí v Rakovníku patřilo v sobotu hráčům kuliček, ti se v tradiční soutěži utkali O zlatou kuličku. V rámci již 44. ročníku soutěže změřili své síly desítky hráčů, kteří byli rozděleni do čtyř kategorií – nejmladší, mladší, starší a dospěláci.

Rakovník hodinu odolával pražské Slavii

Rakovník – Už letní sluníčko přivítalo na umělé trávě Městského stadionu v Rakovníku pozemní hokejisty mistrovské Slavie Praha, kteří v minulém týdnu navíc úspěšně reprezentovali český klubový hokej na evropském poháru v Ženevě a z prvního místa vybojovali postup do druhé nejvyšší evropské klubové Trophy. Rakovničtí se však obhájce titulu nelekli a sehráli výborné utkání.

OBRAZEM: Sokolští bratři a sestry si užili Slet Sokolské župy Budečské

Kladno - Sokolskou hymnou a celou původní československou hymnou byl v sobotu zahájen již osmnáctý Slet Sokolské župy Budečské, při kterém bylo zároveň oslaveno sté výročí od vzniku Československé republiky. Zaplněná kladenská sportovní hala pak mohla sledovat bezmála dvouhodinové pásmo pestrých ukázek různé sokolské činnosti.

S internetem si aktivně tykají čtyři pětiny Středočechů

Střední Čechy – Za aktivní uživatele internetu se hrdě mohou označit tři čtvrtiny Středočechů. Vlastně ještě víc; téměř čtyři pětiny. Ukazují to čerstvě zveřejněné údaje statistiků. Minimálně jednou týdně podle nich využívá internetové služby 77 procent obyvatel kraje. Velké rozdíly lze však zaznamenat podle věku. Zatímco ve skupině mladých do 25 let jsou on-line téměř všichni a i ve věkové skupině 16–54 let dosahuje míra užívání 94 procent, podíl pravidelných uživatelů starších 55 let je zatím 46 procent.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT