VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hliněná bašta nenabízí jen jídlo, ale i posezení pro milence a pohled na hladinu

Průhonice /FOTOGALERIE/ - Je majitelem, ale tvrdí, že tu spíše šéfuje, vyhlášené restaurace, kam lidé míří z mnoha důvodů. Předně kvůli příjemnému prostředí na kaskádě dvou malých rybníčků. Restaurace je skryta v umělém valu, z druhé strany je terasa a pohled na rybníčky. Tenhle objekt byl postaven z hlíny, slámy a dřeva, je to moderní energetická stavba.

10.11.2015
SDÍLEJ:

Majitelem Hliněné bašty v Průhonicích je Hynek Vávra.Foto: www.hlinenabasta.cz

Uvnitř jsou nepřehlédnutelné mohutné trámy ze 17. století, které kdysi sloužily v jednom z paláců Pachtů. Kromě příjemného prostředí jsou tu i další lákadla: Příjemná obsluha a dobré jídlo v čele s nabídkou čerstvých ryb. Ta restaurace se jmenuje Hliněná bašta a leží v Průhonicích ve směru z náměstí na Újezd u Průhonic - Jižní Město.

Nechybělo ale mnoho a možná by se, jak se lidově říká „z toho zbláznil". Kromě šéfování restaurace v ní ještě vaří. A jak to u majitelů firem bývá, nejraději by byli ve firmě non stop jen kvůli tomu, že se domnívají, že bez nich to prostě nefunguje. Bez nich by to prostě nešlo. I on o tom byl přesvědčen.

Příběhy chutí a vůní.„Někde přede dvěma lety přišla chvíle, kdy jsem si uvědomil, že toho už mám plné zuby. Poznal jsem to na dětech, které mi začaly nějak rychle odrůstat. A já si uvědomil, že nechci, aby se na mne jednoho dne dívaly ani ne tak jako na tatínka, ale jako na nějakého strýčka," řekl sedmačtyřicetiletý Hynek Vávra, majitel restaurace Hliněná bašta v Průhonicích.

Přerozdělení pravomocí

Právě přede dvěma lety si řekl „Dost!" a přerozdělil v restauraci pravomoci. „Polovinu práce jsem přesunul na personál, lidem jsem začal více důvěřovat, o to více práci ale kontroluji. Všechno funguje stejně, možná ještě lépe. Mám už také volno nejen pro sebe, ale především pro rodinu, která mě potřebuje. Najednou jsem dostal novou chuť nejen do podnikání, ale i do života," uvedl šéf restaurace, když spolu sedíme na venkovní terase, jen dva tři metry od vodní plochy.

„Když jsem sem přišel, to bylo někde před osmnácti lety, tak to byl bahňák, obrostlý dvoumetrovými keři, džungle. Teď se na to dá hezky koukat, plavou nám tady ryby, je to prostě uklidňující místo. Rád tady sedím a koukám se jen tak „do blba", na vodu a šustění stromů," zmínil.

Restaurace Hliněná bašta vyrostla před jedenadvaceti lety doslova na zelené louce. Postavili ji dva architekti, kamarádi – architekti Petr Suske a Zdeněk Rajniš, který je i velký gurmán a napsal knihu plnou receptů ze svých cest po světě. Restauraci si posléze pronajal kamarád pana Hynka. „Já jsem mu začal pomáhat, jeli jsme v tom dva." Jenže po roce zjistil, že i dva jsou v podnikání někdy příliš, restauraci si vzal na své triko a od té doby mu říká „Pane". Strávil tu nespočet hodin, dnů i nocí.

Rozum přišel až později

Sám o sobě říká Hynek Vávra, že prožil bouřlivé mládí. Za minulého režimu se vyučil kuchařem číšníkem, ale kuchyň tehdy neměl příliš rád. Vrhnul se tedy na „plac", na číšničinu. A to z jediného prostého důvodu. „Tam se daly vydělat peníze. Já jsem si tehdy tak nějak proplouval životem, měl jsem bouřlivé mládí, musel jsem se hodně vydovádět. Rozum přišel až později," řekl se vzpomínkami na život dávno minulý.

Měl svoji úklidovou firmu, to ho ale moc neuspokojovalo, stejně jako později taxislužba, kterou provozoval, i půjčovna aut. Přiznává, že to vše dělal jen a jen kvůli penězům. „Pořád jsem cítil, že bych se chtěl vrátit zpátky, do restaurace. No a pak přišel nápad zmíněného kamaráda na to si pronajmout Hliněnou baštu." Řekl si, že to při taxikařině zkusí a po čase uvidí, zda to má smysl.

Psal se rok 2000 a on zůstal v Hliněné baště sám. Byla jeho. Čekaly ho bezesné noci, dlouhé nekončící šichty, přespávání v restauraci. „Postupně jsem vyměnil personál, což byl největší oříšek. Šest let jsem v restauraci vařil, s manželkou jsme nebyli roky na dovolené, byl to vážně masakr. Pak se to ale začalo lepšit a najednou ta ohromná dřina byla vidět. Zájem hostů a dobré ohlasy byly tím, co mne táhlo dál."

Sázka na čerstvé ryby

Od začátku svého působení v Hliněné baště vsadil Hynek Vávra na ryby. „V Praze mnoho restaurací, kde kvalitní a dobré ryby servírovaly, nebylo. Věděl jsem, že prostě ryby je to, co chci dělat, a jim jsem zůstal věrný. Ryby mi vozí třikrát týdně, podle potřeby si ale jezdím pro čerstvé ryby do velkoobchodu i dvakrát denně."

Kde se mohla u Hynka Vávry vzít láska k restauraci? „Když mi bylo deset let, pořád jsem se mamince i babičce tlačil do kuchyně. V podstatě mne z ní musely vyhánět. Mne to tam strašně táhlo. Ta vůně všeho možného, provoněná mnoha kořeními, to mi učarovalo."

I když má více času než před dvěma lety, kdy se rozhodl zmírnit pracovní kvapík, mnoho času nemá. Zabere mu ho pětiletá dcera a dvanáctiletý syn. V mládí vesloval, ale z klubu ho vyhodili, když málem s kamarády podpálili klubovnu. Hrál squash, kde si odrovnal kolena. Nyní chodí takřka každý den cvičit do fitka, jeho oblíbeným strojem je běhací trenažér.

Místo vyhrazené milencům

Na pásu dokáže střídavě běžet a jít třeba tři hodiny. „Pustím si k tomu nějaký film a najednou vypnu, odreaguju se a vyčistím si hlavu. Hned je mi pak líp. A zase se těším do práce," dodal Hynek Vávra na terase restaurace a ukazuje přitom na netradiční místo na hrázi mezi dvěma malými rybníky. Tam je stůl a židličky. "To je pro milence. Tam se musíte objednat dopředu, protože je to, hlavně v létě neustále obsazené," řekl o místu zhruba třicet metrů od terasy.

Při zmínce o tom, že personál patrně není nadšen, když musí obsluhovat milenecké páry daleko za restaurací, se jen uculí. „Alespoň nemusí chodit do fitka jako já, mají to v rámci pracovního procesu zdarma," pousmál se Hynek Vávra a zvedl se od stolu. „Promiňte, já už musím jít, dneska v kuchyni vařím já…"

Když odešel, tak jsem si jen tak, se zalíbením zalistoval jídelním lístkem. Lososový tataráček. Avokádo plněné krevetkami jako předkrm. Restované krevety na zázvoru s mangem a kokosovým mlékem. Grilovaný filet s lososa na listovém špenátu. V chilli marinovaný losos s ostrou pomerančovou omáčkou a sezamovými semínky. Grilovaný losos na liškách. Mořský ďas na grilu s parmazánovou krustou. Filet z pražmy s gratinovaným bramborem.

Nechybí ani grilované lahůdky

Že nechybí polévka z darů moře, to už je nadmíru jasné. Pak taky pstruh na roštu i candát s dijonskou omáčkou. Kanadský humr s bylinkovým máslem a limetkovou majonézou. A kdybych neměl na ryby zrovna chuť, tak i tady se na mě usmívají lahůdky. Čuník grilovaný na venkovním ohništi a naložený v přísně tajné marinádě. Vykostěné selátko naplněné pikantní masovou nádivkou. Grilované kůzlátko. Krůta špikovaná slaninou a grilovaná na ohništi.

Krocan pečený s nádivkou. Jen pozor, od čuníka až po krocana je třeba si jídlo objednat dva dny předem. Dopředu si netřeba objednávat biftek s hříbkovou omáčkou. Argentinský Ribeye steak na liškách i na pikantní čerstvé zelenině. Nebo vykostěná kuřecí stehna marinovaná v bylinkách pečená na tálu s pikantní domácí tatarskou omáčku. Nemáte chuť? Jo a ještě můžete zkusit jehněčí kotlety na rozmarýnu případně tatarský biftek škrábaný z hovězí svíčkové…

A když se vám podaří rezervovat místo na venkovní terase, pak máte požitek z návštěvy Hliněné bašty dokonalý. Pokud bude venku plno, nevěšte hlavu. I uvnitř je nádherně. Překvapí vás už samotný vstup, neboť restaurace zvenku vypadá jako věžička s místy pro pár hostů. Jenž je to jen klam. Zvenku totiž nevidíte zdi, ale travnatý val, pod nímž jsou ukryty velké prostory.

Životnost se počítá na stovky let

Hliněná bašta je první moderní stavbou z nepálené hlíny v Čechách. Na stavbu byla použita hlína z likvidované obecní skládky. Tím odpadly náklady na dopravu a materiál. Díky moderní technologii se životnost počítá na stovky let. K vytápění objekt využívá přírodních zdrojů. Sluneční energie umocněná skleníkovým efektem je jímána do podlah a stěn. Před ochlazením severními větry je stavba chráněna hliněným valem. Po dožití by se stavba mohla semlít třeba na záhonek.

Vysvětluje se to možná složitě a zdlouhavě, lepší je přesvědčit se na vlastní kůži. Pak pochopíte…

Příběhy chutí a vůní.

Autor: Jiří Macek

10.11.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Výroba - Výroba Elektromechanik elektrických zařízení 15 000 Kč Provozní elektromechanici Provozní elektromechanik. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Pracovní smlouva na jeden rok, po té na dobu neurčitou., Vyhláška ,,50" výhodou, ne podmínkou. Po zaučení práce v nepřetržitém provozu. , Nabízíme: náborový příspěvek 30.000 Kč,- (závazek na 3 roky), 25 dní dovolené, příspěvek na stravu, příspěvek na penzijní připojištění., Kontakt: osobně (6:00-14:00 hod.). Pracoviště: České lupkové závody, a. s., 271 01 Nové Strašecí. Informace: Irena Lauberová, +420 313 332 207. Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 12 000 Kč Pracovníci v oblasti prodeje jinde neuvedení Denní expedient/ka. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12000 kč, mzda max. 14000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Vhodné pro OZP., Náplň práce: příjem objednávek, tvorba dodacích listů v programu., Požadujeme znalost práce s PC., Nabízíme služební telefon., Kontakt: tel. 734807217 (8:00-16:00 hod.) nebo e-mailem pokorny.a@seznam.cz. Pracoviště: Pekárna kněževes, s.r.o., Pražská, č.p. 335, 270 01 Kněževes u Rakovníka. Informace: Porvich, +420 734 807 217. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič vysokozdvižných vozíků 100 Kč Řidiči vysokozdvižných vozíků Řidič VZV. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Nepřetržitý provoz, úvazek: . Mzda min. 100 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Nabízíme samostatnou a zodpovědnou práci se zázemím silné stabilní mezinárodní společnosti s řadou sociálních výhod., Požadujeme spolehlivost, zodpovědnost, manuální zručnost.. Pracoviště: Lasselsberger, s.r.o. - závod 3, 270 36 Lubná u Rakovníka. Informace: Jana Knappová, +420 313 523 792/739 681 317. Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič nákladního automobilu 20 000 Kč Řidiči nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel Řidiči/strojníci. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: Požadujeme: řidičský průkaz sk C. Řidičský průkaz sk. E a profesní průkaz výhodou., Nabízíme: služební telefon a auto., Kontakt: tel. 736628345 nebo e-mailem tatra.mrazek@seznam.cz. Pracoviště: David mrázek, 270 07 Mutějovice. Informace: David Mrázek, .

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Nové lékaře netáhnou ani peníze. Pomohou u sester?

Žaneta Palčeková zahájila s pražský The Queen clubem podzimní část sezony v aerobiku vítězstvím.

Žaneta Palčeková zahájila podzimní část sezony na výbornou

OBRAZEM: Bratří Klánští vystoupili v Heroldově síni

Rakovník – Heroldovu síň Rabasovy galerie v Rakovníku rozezvučel v rámci Heroldova Rakovníka Pěvecký recitál. Koncert úspěšného barytonisty Daniela Klánského a jeho staršího bratra, rovněž úspěšného klavíristy Lukáše Klánského potěšil několik desítek přítomných posluchačů, když v jejich podání zazněly skladby od Ludwiga van Beethovena, jeho současníka Jana Václava Huga Voříška či našeho nejslavnějšího skladatele Antonína Dvořáka.

Vichřice lámala stromy i stožáry velmi vysokého napětí a trhala střechy

Kladensko, Rakovnicko /VIDEO, FOTOGALERIE/ - Nejen předčasně sklizená úroda ořechů a kompletně spadané listí, ale i další ztráty počítají hasiči a energetici v důsledku silného vichru, který za sebou na Kladensku i Rakovnicku zanechal v neděli nemalé stopy.

Odbočování vpravo na červenou? Hrozí střety s chodci

Rakovník - S návrhem ministra dopravy Dana Ťoka (ANO), aby řidiči na světelných křižovatkách směli odbočit vpravo i pokud svítí červená, ale v pruhu ve výhledu nic nejede, příliš nesouhlasí policisté z dopravního inspektorátu. Podle nich tu hrozí především riziko srážky s chodcem. A těch není málo.

Roušavý trefil sladký triumf, Řepka ho nepustil

Lišany - Velká sláva se odehrála v Lišanech, kde domácí nováček B třídy slavně vybojoval historicky první výhru v krajské soutěži. A ještě proti rivalovi z Tatranu Rakovník B, jehož sestavou v minulosti prošla devítka lišanských borců. Jeden z nich, Dan Roušavý, dramatický duel rozhodl.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT