Výstrahu před silným větrem zpřísnili ze žlutého stupně na oranžový s tím, že očekávají silný západní, postupně severozápadní vítr s nárazy 20 až 30 metrů za sekundu (tedy 70 až 110 kilometrů za hodinu). Nejsilnější nárazy očekávají v neděli večer; při přechodu studené fronty.

Meteorologové doporučují omezit pohyb venku

V souvislosti s předpokládaným vichrem je třeba počítat s poničením stromů i lesních porostů (s čímž mohou být spojeny i problémy v dopravě a se zásobováním elektřinou), stejně jako se škodami na budovách i dalším majetku. V souvislosti s nebezpečím úrazů i ohrožením životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvrácenými stromy meteorologové doporučují omezit jak pěší pohyb venku, tak jízdy autem (a v případě nutnosti jízdy řídit s maximální opatrností a jet pomalu).

Z tiskové konference na Ministerstvu dopravy 21. února 2020.
Modernizace přiškrtí dálnici D1 z obou konců Benešovska

Zvláště varují před pohybem i parkováním v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Vyhýbat se třeba také pobytu v lese a přibližování se ke spadlým drátům elektrického vedení.

V některých okresech mohou hrozit povodně

Na úrovni žlutého varování, jež na stupnici žlutá-oranžová-červená znamená nízký stupeň nebezpečí, upozorňují meteorologové také na povodňovou bdělost související s vydatnými srážkami a odtáváním sněhové pokrývky. Ve středních Čechách bude tato výstraha aktuální od nedělní 18. hodiny do úterní půlnoci. V některých regionech počítá se s vzestupem hladin řek na úrovni prvního stupně povodňového aktivity, kdy se voda ještě nevylévá z břehů.

Ilustrační foto
Policie nejspíš tuší, kdo vykrádal domy u Prahy. Zadržela podezřelé

Ve středních Čechách je toto varování aktuální na Mladoboleslavsku a Mnichovohradišťsku. Z upozornění meteorologů plyne varování před plaváním (ano, i v únoru), jízdou na lodi a pohybem v korytě toku; hrozí také snížení stability stromů v podmáčené půdě.

Ilustrační foto
Chřipka v kraji ustupuje, ale počet jejích obětí stoupl na čtyři