Návštěvu webu doporučuje také hejtmanka Petra Pecková (za STAN), podle níž se podařilo všechno potřebné shromáždit na jednom místě. „Je nám jasné, že v současné vypjaté situaci je pro občany velmi důležité mít spolehlivé a podložené informace,“ poznamenala. Připomíná navíc, že vedle předávání informací, jež jsou soustředěny pěkně pohromadě, je cílem nového webu bojovat proti dezinformacím, jichž se právě kolem očkování vyrojila spousta.

Rady k očkování, kde už lze pokládat konkrétní otázky a očekávat odpovědi, kraj nabízí rovněž prostřednictvím bezplatné informační linky na telefonním čísle 800 710 710. V provozu je v pracovních dnech v době mezi 8. a 17. hodinou. „Dotazy lze směřovat také na e-mailovou adresu covid@kr-s.cz,“ upozornila Kemrová.

Ilustrační foto.
Britská mutace koronaviru vtrhla už do deseti středočeských okresů

Videa vyvracející omyly

Novinkou je další bezplatná linka 800 124 111, na níž si díky partnerství kraje se společností Chytrá péče mohou Středočeši nechat poradit s registrací na očkování. Tedy – jak se zapsat coby čekatel na vakcínu do centrálního registračního systému (a překonat při tom případné obtíže). Další novinkou je série videí bojujících proti dezinformacím v oblasti očkování, která kraj bude postupně jednou týdně zveřejňovat na svém YouTube kanálu a odkazovat na ně i na sociálních sítích. Od pondělka je k dispozici první díl, nazvaný Mýtus č. 1: Nebezpečně rychle vyvinutá vakcína! Moderuje Petra Pecková. S vystupováním před kamerou má profesní zkušenosti z dřívějška.

Ilustrační foto
Počet policistů ve Středočeském kraji převýšil 3550

„Považujeme za naprosto zásadní vyvracet mýty a lži, které mohou negativně ovlivnit ochotu občanů chránit se očkováním,“ zdůraznila hejtmanka. Právě k tomu mají videa podle jejích slov posloužit: s pomocí odborníků uvést na pravou míru ty nejrozšířenější nepravdy, které jsou s vakcinací spojovány. V nahrávkách společnosti First Unit, s jejímiž představiteli se Pecková zná z dob působení v TV Nova, vystupují podle údajů krajského úřadu například imunolog Jan Krejsek, přednosta Ústavu klinické imunologie a alergologie FN Hradec Králové, vakcinolog Marek Petráš, který je přednostou Ústavu epidemiologie a biostatistiky 3. LF UK, či primářka Jana Čepová z Ústavu lékařské chemie a klinické biochemie 2. LF UK a FN Motol.

Kraj dále informoval, že středočeský portál s informacemi k očkování se podařilo vytvořit v rekordně krátkém čase během pěti dnů, a to zejména díky spolupráci s odborníkem na IT a digitalizaci Michalem Bláhou (který je také projektovým manažerem pracovní skupiny pro přípravu velkokapacitních očkovacích center). „Přímé náklady spojené s webem činí 24 tisíc korun, další služby a náklady spolupracovníci kraji věnovali pro bono,“ odkázala Kemrová na fakt, že mnohé podařilo získat bezplatně. Pokud jde o videa, celkové náklady na dosud připravených deset dílů dosahují 82 390 Kč bez DPH.

Tiskovku může vidět každý

Zájemce o informace z první ruky dále Kemrová odkazuje na facebookové stránky krajského úřadu, kde je v nynější době každý druhý pátek živě přenášena tisková konference po jednání krajského krizového štábu. „Ta další se koná 5. února od 9.30,“ upozornila mluvčí. S tím, že vedle hejtmanky Peckové se zúčastní ještě středočeský radní pro oblast zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) a krajský koordinátor očkování Martin Polák, který je primářem mladoboleslavské nemocnice.