Ředitelka SIC Rut Bízková a zakladatel poradenské firmy TLV a 31ºNorth Guy Pross jako zástupce izraelské strany podepsali Memorandum o porozumění, jehož příslibem je vytvoření nejmodernějšího inovačního centra ve Středočeském kraji v oblasti Smart Cities. Dalo by se tedy hovořit o využití technologií ve službách pokroku.

Smyslem vzájemné spolupráce by měla být práce s dostupnými elektronickými daty tak, aby se podařilo definovat potřeby skupin obyvatel – a získat tak informace využitelné při přijímání nejrůznějších rozhodnutí. Výzkum bude směřovat k vytvoření nového nástroje označovaného jako algoritmus městského klastru, jehož užití umožní efektivněji spravovat údaje týkající se různých skupin městské populace. Tak, aby se podařilo najít příležitosti, kde lze lidem prospět ke zlepšení jejich života. Získané poznatky by mohly vést například k hledání takového partnerství veřejného a soukromého sektoru, které by místo vytváření velkých a nákladných systémů umožnilo přicházet s nabídkou služeb orientovaných přímo na míru potřeb obyvatelstva.

Ilustrační foto.
Ve středočeském kraji pacienti chválí nemocnici v Benešově. Ale Praha je Praha

Princip by měl být docela prostý. Rozmanité instituce i města a obce mají v elektronické formě spousty rozmanitých údajů. Vlastně tak jde o to dokázat je dát dohromady – vytvořit systémy „otevřených dat“, které by ovšem musely být důkladně ochráněny před rizikem zneužití – a pak v nich ku prospěchu všech hledat odpovědi na klíčové otázky. 

Ne náhodou došlo k podpisu memoranda právě v rámci Česko-izraelského dne inovací konaného v laserovém centru ELI Beamlines v Dolních Břežanech. To se již nyní řadí do „středočeského Silicon Valley“ v oblasti Prahy-západ jižně od metropole, kde působí i další špičková pracoviště, jejichž odborníci mají ambice spoluvytvářet budoucnost: biomedicíncké centrum BIOCEV ve Vestci či výzkumné centrum laserové techniky HiLase také v Dolních Břežanech. Na této akci diskutovala stovka osobností z veřejného sektoru, byznysmenů i vědců právě o tom, jak region orientovat na vědu a inovace.

Oficiální otevření nového dětského oddělení v Nemocnici Rudolfa a Stefanie Benešov.
Do špitálu děti nepřijdou. Rozbouřeným oceánem nemoci projedou na palubě lodi

Dolnobřežanský starosta Věslav Michalik (STAN) izraelské zkušenosti označil za velkou inspiraci; izraelské úspěchy vnímá jako technologický zázrak. President Česko-izraelské smíšené obchodní komory Pavel Smutný potvrdil, že v praktickém uplatňování výsledků vědy a výzkumu právě Izraelci patří ke světové špičce. Naznačil, že se můžeme hodně učit – a také naučit, a to k oboustrannému prospěchu a fungující spolupráci, která dnes pomůže měnit podobu zítřka. Češi a Izraelci jsou si podle Smutného blízcí tím, že mají podobnou schopnost improvizace a kreativity.

Trend zavádění „chytrých řešení“ vycházející z izraelských zkušeností přichází do regionu i jinými cestami. Například vývojové pracoviště služeb Škoda Auto DigiLab letos uzavřelo inovační partnerství s izraelským dovozcem své produkce Champion Motors. Jeho cílem je otevřít si cestu nejen k izraelským zkušenostem, ale i ke konkrétním inovativním projektům, rodícím se technologiím či třeba i talentům v oblasti IT. O izraelské zkušenosti ve sféře „chytrých měst“ obecně a o technologie využitelné třeba ke zlepšení veřejné dopravy obzvlášť se velmi intenzivně zajímají také odborníci z Prahy; jak z magistrátu, tak i z městských firem.

Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu
Obměnit záchranné auto umožnily hasičům příspěvky z regionu