Podpořit nadějné objekty

Jedním z témat společných pro všechny je právě stav památkových objektů – a hlavně peníze na jejich obnovu a smysluplné využití. K jakým závěrům dospěla pracovní skupina ustavená k tomuto tématu hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) a jaký bude nový přístup kraje, přiblíží zástupcům místních samospráv vedoucí odboru kultury a památkové péče Kateřina Pešatová. S tím, že kraj chce přispět k jejich oživení – alespoň v těch případech, kdy je to možné a účelné.

Zájem hejtmanství o stav památek i jejich množné využití není pro radnice překvapení. Úředníci již ve spolupráci s obcemi s rozšířenou působností mapovali stav památek (přičemž ty, které naléhavě potřebují péči, dělí do skupin poškozených, velmi poškozených a zničených) a také vyhledávali objekty využitelné pro rozvoj spolkového a komunitního života. O závěrech nyní krajští úředníci jednají s odbornými organizacemi i s obcemi Středočeského kraje. Hejtmanka uvedla, že cílem je věnovat pozornost těm památkovým objektům, jejichž obnova je možná a přispěje k oživení regionu. „Zacílit tam finanční, institucionální i lidskou podporu,“ upřesnila. 

Fotbalová příloha Deníku.
Sportovci pozor! Unikátní fotbalová příloha ve čtvrtečním Deníku

Oslavy republiky i motorek

V rámci setkání se starosty, kde nebude chybět ani poradenství pro dotační a grantové programy, dále představí své plány pro svěřené resorty jednotliví radní. Vedení kraje také obsáhleji přiblíží projekt středočeských oslav stého výročí vzniku Československé republiky, do něhož se již nyní zapojují krajské galerie, muzea i další příspěvkové organizace – nicméně se chystá také spolupráce s městy a obcemi. Zvlášť v září a říjnu, kdy oslavy vyvrcholí.

Že půjde o velkou slávu, naznačuje už fakt, že kraj požádal ministerstvo kultury o čtrnáctimilionovou dotaci. K vrcholům se mají zařadit putovní akce Zažijte to znovu, přibližující atmosféru prvorepublikové restaurace, kavárny, dobové školy i dětského koutku nebo jízda historického vlaku se salonním vozem prezidenta Tomáše G. Masaryka. Na 28. říjen se pak chystá tek pestrá nabídka, že milovníci historie a tradic mohou zůstat na rozpacích: vypravit se do Středočeské vědecké knihovny v Kladně, dát přednost programu v Leteckém muzeu Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi, nebo snad dění v Regionálním muzeu v Mělníku? Či bude lepší oslavit státní svátek doma a zavítat na některou z akcí v okolí svého bydliště?
Bez polemik se zřejmě i na setkání starostů – podobně jako na jednání středočeských zastupitelů – neobejde téma cestovního ruchu spojené s prezentací pražských oslav 115. výročí značky Harley-Davidson. Tu kraj podpořil deseti miliony korun, aby organizátoři nabídli účastníkům akce výjezdy za poznáváním turistické nabídky středních Čech a zlákali je i k dalším návštěvám.

Kulturní dědictví Středočeského kraje:
- 4540 nemovitých kulturních památek
- 35 z nich je označeno za národní kulturní památky
- 14 památkových rezervací
- 62 památkových zón

Poděbradská záložna.
Nové středočeské památky připomínají výrobu piva a život smetánky