Správce povodí chce vykácením dřevin v korytu potoka a jeho blízkosti zlepšit průchodnost vody krajinou a zabránit tak při přívalových deštích případnému rozlévaní potoka na okolní pozemky.

Pro samotnou obec by dřevorubecké práce neměly představovat žádnou zátěž. Naopak. „Jedná se převážně o jívy, zmlazené olše a křoví. K žádné ekologické škodě nedojde," ujistil starosta Mezna Rudolf Vobruba.

Palivo do centrální kotelny

Vedení obce dokonce samo Povodí Vltavy nabídlo, že se o prořezávku postará. Potřebuje totiž palivo do své centrální kotelny. „Dřeviny sami porazíme, vyřežeme a v kotelně zužitkujeme," upřesnil Rudolf Vobruba.

Místostarosta Stanislav Pavlík navíc zdůraznil, že Mezno disponuje všemi nutnými prostředky. „Máme potřebný strojový park i štěpkovačku," doplnil.

Obec Mezno na České Sibiři si za více než 50 milionů korun vybudovala a před necelými dvěma roky zprovoznila centrální vytápění na biomasu s rozvody tepla do domů. Díky tomu se nemusí potýkat se znečišťováním životního prostředí kouřem z lokálních topenišť.

Čtěte také: Vykácet lípy v Příbrami? Radní se ptají obyvatel