„Na kraj“ přichází věc už podruhé. Na jaře již krajský úřad posuzoval první černošické rozhodnutí z ledna, proti němuž se Babiš odvolal – přičemž věc Praha vrátila zpět do Černošic k novému projednání. Tam v srpnu padlo nové rozhodnutí, jehož podrobnosti úředníci nekomentovali. Nyní tedy přichází další kolo projednávání.

Holub potvrdil, že spis v záležitosti údajného přestupku podle zákona o střetu zájmů byl na krajský úřad doručen v úterý. „Krajský úřad se nebude až do skončení odvolacího řízení vyjadřovat,“ zdůraznil ve sdělení, které médiím rozeslal tiskový odbor hejtmanství.

To také odkazuje na dřívější upozornění hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) i samotného Holuba, že věc se projednává v rámci přeneseného výkonu státní správy. Jinými slovy: věc závisí výhradně na rozhodnutí úřadníků, kteří mají tyto záležitosti v popisu práce – a nemůže ji ovlivňovat či do ní zasahovat nikdo, nikdo a vůbec nikdo.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš
Babišův střet zájmů: Premiér se proti rozhodnutí úřadu odvolal

„Na proces neveřejného správního řízení nemá a ze zákona nemůže mít vliv žádný zástupce samosprávy, tedy politik, a nemůže ho ovlivnit ani ředitel úřadu,“ uvádí prohlášení. Předem tak odmítá proklamace typu „úřad hejtmanky Jermanové z ANO šéfa ANO Babiše podrží“. Doplňuje dále, že správní lhůta pro vydání rozhodnutí krajského úřadu je 30 dní.

Posuzování možného střetu zájmů se týká Babišova údajného vlivu na média začleněná do jím vybudovaného holdingu Agrofert. Před sedmi měsíci úředníci v Černošicích nepravomocně rozhodli o jeho vině a vyměřili mu 200tisícovou pokutu. Následovaly odvolání, vrácení, nové rozhodnutí a nové odvolání.

Premiér, jenž firmy ze svého podnikatelského impéria převedl do svěřenských fondů (což však kritikům z řad protivníků nestačí), vytrvale odmítá, že by byl ve střetu zájmů; trvá na tom, že udělal vše, co po něm zákony požadují.

Premiér a předseda ANO Andrej Babiš.
Kauza Čapí hnízdo: Státní zástupce zastavil Babišovo stíhání