Sv. Martin má za sebou zajímavý příběh – byl biskupem v Tours ve Francii, narodil se v dnešním Maďarsku jako římský občan – a původně byl voják, řekl k historii farář Ján Halama. Ten také vyprávěl, jaký příběh se ke svatému Martinovi váže ještě z dob, kdy sloužil císaři jako voják. „Jednoho večera viděl žebráka, kterému daroval polovinu svého pláště. V noci se mu zdálo, že s tou polovinou pláště šel Ježíš a řekl mu, že to dal vlastně Ježíši – že co udělal jednomu z nejmenších, to udělal jemu,“ vyprávěl. To byl moment obratu Martina – voják zanechal válčení, stal se křesťanem a posléze knězem, který založil klášter nedaleko Tours.

Se sv. Martinem souvisí ještě jedna legenda – která možná vysvětluje, proč na tento svátek končí husy na pekáči. „Je to legenda, zda se to tak stalo, nevíme – sv. Martin byl poustevník, který kolem sebe shromáždil následovníky a mnichy. Když zemřel biskup z Tours ve Francii, tak si lidé zvolili Martina jako nového biskupa,“ řekl. Jenže ten se před delegací schoval v jedné z pousteven. „Měly ho ale prozradit husy svým kejháním, takže ho lidé našli a udělali jej biskupem,“ uvedl Ján Halama. A tak se stala husa – někde i polovina pláště – atributem sv. Martina.

Tradice svatomartinských hodů na husách ale může mít i prozaičtější vysvětlení, kdy se spojila přirozená lidová tradice s tradicí sv. Martina. „Podzim souvisel i s tím, že se zabíjely husy, dělaly se poutě a svatomartinské trhy – a husa byla vždy tradičním pokrmem,“ dodal farář Ján Halama.

Ilustrační foto.
Po stížnosti na čmoud se kontrolují papíry. Kotel ne

Na svatomartinské hody můžete vyrazit na spoustu míst ve Středočeském kraji: zmínit můžeme například svatomartinské hody v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. Odehrají se 11. listopadu od 11 do 18 hodin. Budete moci ochutnat husí speciality, chystá se i degustace mladých svatomartinských vín.

Svatomartinské víno 2018 a husička se zelímZdroj: DENÍKNa svatomartinskou husu můžete vyrazit i na Kolínsku, například na Chateau Kotěra, které nabízejí hned několik chodů složených z husích specialit. Vedle pokrmů z husy můžete najít na svatomartinském menu v Hotelu Theresia v Kolíně např. Zvěřinovou paštiku, ale třeba i dýňový koláč s karamelem.

Pokud chcete vyrazit na událost, která vám nabídne svatomartinská vína, pak byste si neměli nechat utéct Svatomartinská vína a slavnosti v obchodním centru Olympia v Mladé Boleslavi. Událost se odehraje 11. listopadu, slavnostní přípitek a začátek organizátoři určili na 11 hodin a 11 minut. Degustovat budete moci desítky svatomartinských a mladých vín různých moravských vinařů.

U vína ale ještě můžeme tématicky zůstat: svatomartinský vinný košt se odehraje také v Brandýse nad Labem na zámku. Vína můžete ochutnat od deseti vinařství 11. listopadu od 10 do 20 hodin.

Na výborné jídlo i víno láká Křivoklát v neděli 11. listopadu. A pochopitelně nemůže chybět ani hudba – na místě zahraje cimbálovka. Doprovodný program začne už v 10 hodin, kde se návštěvníkům předvedou šermíři, od 14 do 19 hodin zahraje právě cimbálovka, v prostoru Galerie u kamen budete moci ochutnat mladé víno a jiné pochutiny.

Mladá svatomartinská vína, vypečená husa – na to láká restaurace Atrium, které zve na tradiční Svatomartinskou neděli ve Slaném na Kladensku. Svatomartinská vína otevřou organizátoři v 11 hodin.

Tím ale výčet svatomartinských hodů rozhodně nekončí; spousta hospod i restaurací chystá své menu, případně si neváhají takové speciality připravit i lidé doma. Patříte mezi ně? Ať už si husu nenecháte ujít, nebo nehodujete, vzpomeňte na příběh svatého Martina – a jak se neváhal podělit o svůj plášť s člověkem, který pomoc potřeboval.

Hrad Pirkštejn v Ratajích nad Sázavou.
Hrad Pirkštejn stojí za to navštívit