Jednalo se o muže z Kladna ve věku pětatřicet, sedmapadesát, sedmašedesát a sedmapadesát let. V kladenském okrese kradli již od února loňského roku do letošního května, a to v prodejnách s potravinami v Kladně a Slaném, ale i v Kačici, Tuchlovicích, Brandýsku, Doksích, Libušíně.

„Za účelem obohatit se ve svůj prospěch muži vyjížděli i do obchodních řetězců v různých čtvrtích Prahy, Rakovníka, Hostivic nebo Jesenice," uvedla kladenská policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Této trestné činnosti se dopouštěli organizovaně, a to ve dvou až třech osobách, které vešly do obchodu krást zboží, přičemž jedna osoba seděla po celou dobu za volantem svého osobního vozidla a krádeží v prostoru prodejen se nezúčastnila. Pouze výjimečně. 

Maso, sýry i prášky na praní

V menších obchodech se snažil jeden z pachatelů upoutat pozornost obsluhy na sebe a ostatní zboží z regálu ukryli pod oblečení. Poté prošli kolem pokladní bez zaplacení. Tím samým způsobem postupovali i ve větších obchodech. Jednali tak minimálně ve dvaceti dnech po dobu patnácti měsíců.

„Při vyjetí do terénu v některých dnech navštívili za účelem krádeže i několik prodejen, převážně pražských, v průběhu jednoho dne," konstatovala Jana Šteinerová. Mezi nejvíce kradené zboží patřilo mražené, ale i chlazené kuřecí maso, králíci, lososi, různé druhy sýrů, salámů, dražší čokolády, ale také prášky na praní prádla.

'Útrata' kolem tisíce korun

Škoda, kterou při každém protiprávním nákupu bez zaplacení způsobili, se ve většině případů pohybovala kolem tisíce korun a nikdy nepřesáhla částku pět tisíc korun. I přes to za dobu krádeží čtyřlístek zlodějů způsobil škodu, která byla prozatím vyčíslena na pětadvacet tisíc korun. Není však vyloučeno, že částka se bude zvyšovat, neboť v tomto případě pokračuje i nadále vyšetřování.

„Kriminalisté ve spolupráci s policisty obvodních oddělení zadrželi podezřelé muže v autě v obci Hřebeč na Kladensku právě v době, kdy se vraceli s ukradeným zbožím ze sedmi obchodů v Praze, kde ten den postupně odcizili přibližně pětadvacet kilogramů masa, potravinářské výrobky a cukrovinky. Další věci byly nalezeny při domovní prohlídce," řekla Jana Šteinerová.

Vylepšení životní situace

Svým protiprávním jednáním si výtečníci vylepšovali svou životní situaci, neboť tři z nich jsou dlouhodobě nezaměstnaní a jeden v důchodu. Ukradené zboží využívali pro svoji potřebu, ale převážně jej prodávali dalším spotřebitelům. Někdy se jednalo o náhodného kupce, jindy odběrateli byli stálí zákazníci. „Nelze vyloučit, že některé zboží odcizili na základě dohodnuté zakázky," dodala mluvčí.

Všichni čtyři pachatelé byli obviněni z pokračujícího trestného činu krádeže, kterého se měli dopustit jako členi organizované skupiny. „Kriminalisté nadále případ prošetřují a zároveň prověřují, zda se pachatelé nedopustili ještě jiných skutků. Osobní auto značky Škoda Felicie, které bylo využíváno ke krádežím, bylo policií zajištěno a bude o něm následně rozhodnuto," uzavřela Jana Šteinerová.

Čtěte také: Kvůli zveřejněné fotografii se zloději dokonce sami udají policii