Až do neděle se koná Týden knihoven, v jehož rámci chce Svaz knihovníků a informačních pracovníků (SKIP) podporovat čtenářství a propagovat služby knihoven.

Třeba kutnohorská knihovna, kde je ředitelkou Gabriela Jarkulišová, jež se na organizaci Týdne knihoven jako předsedkyně sekce veřejných knihoven SKIP podílí i v celorepublikovém měřítku, nabízí řadu programů nejen ve své centrále, ale i na pobočkách v Malíně a na sídlišti. Patří k nim například burza knih, hrátky s pamětí, přednáška o řízení letového provozu, na středeční podvečer se chystá beseda se spisovatelkou Táňou Keleovou-Vasilkovou, čtvrteční odpoledne zase patří literární procházce po městě s Lenkou Frankovicovou.

Kutnohorský program však nekončí nedělí, ale pro malé i odrostlé zájemce přichází s nabídkami až do konce října. Třeba na podvečer v úterý příštího týdne se chystá přednáška Davida Louly o našich kořenech a národní identitě, 24. října večer bude Vladimír Socha přednášet o nálezu z roku 2004, kdy byly na Kutnohorsku, v lomu u Mezholez, objeveny pozůstatky dinosaura.

Letos, kdy si připomínáme osmičková výročí, také organizátoři v řadě dalších míst kladou důraz na připomenutí místní historie; konají se třeba setkání s pamětníky. A ne náhodou – vždyť právě knihovny jsou místy, která upozorňují na místní osobnosti a jejich odkaz, jsou místem podpory lokálního kulturního dědictví i tradic.

Kniha Střední Čechy.
Nejkrásnější půvaby středních Čech představuje nová brožura

„Do Týdne knihoven se přihlásilo na tři stovky knihoven z celé republiky,“ připomněl za SKIP Vít Richter. Mnohé z nich působí ve středních Čechách. S bohatou nabídkou přichází třeba Středočeská vědecká knihovna v Kladně. Tam bude k vrcholům patřit středeční odpoledne, kdy dojde na tradiční ocenění Středočeský Kramerius – slavnostní vyhlášení nejlepších neprofesionálních knihovnic i knihovníků v kraji.

Předcházet bude dvouhodinová panelová diskuse Knihovna – věc veřejná, kde o významu knihoven pro rozvoj regionu i celoživotní vzdělávání mají debatovat ředitel pořádající knihovny Robert Georgiev, ředitel Knihovnického institutu Národní knihovny ČR Vít Richter, ředitelka kutnohorské knihovny Jarkulišová, ale i politici: hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), předseda výboru krajského zastupitelstva pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch Zdeněk Štefek (KSČM), místopředseda krajského výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost a místostarosta Sedlčan Miroslav Hölzel (ODS) a starostka obce Byšice Jana Poláková (ODS). V auditoriu nemá chybět ani spisovatel Michal Viewegh.

Kniha "Stavby století ve Středočeském kraji 1918-2018“ představuje 43 staveb, od prvorepublikových majestátních vil až po přehrady, elektrárny nebo nymburské krematorium.
Snesou sídliště v Kladně srovnání s prvorepublikovými vilami?