Hasiči si ještě dobře vzpomenou na náročný zásah v Zaječově na Berounsku, kde se 3. ledna večer vznítily saze. Požár, který se rozšířil na rodinný dům, nepřežila majitelka; hmotné škody byly vyčísleny na dva miliony korun.

Spáleniště u dálnice D10 v blízkosti Hlavence (kde je dnes pozemek už vyklizený) také dlouho připomínalo malér z poloviny loňského listopadu. Plameny zničily známý motorest Čtyři kameny – a i v tomto případě vypukl požár v komíně.

Zájemci musí počkat

Komínové požáry vůbec nejsou ojedinělé – a přinášejí velké problémy i tam, kde se oheň dále nerozšíří. I proto se hasiči s kominíky shodují: péči o komíny není radno zanedbávat. Ten, kdo si na kominíka vzpomene nyní, však může být překvapen: nejspíš se bude jednat o termínu návštěvy za měsíc či dva. Nebo se dočká i odmítnutí.

To potvrzuje nejen zkušenost zákazníků, ale černé na bílém třeba i webové stránky Středočeského inovačního centra, jež představuje kominickou firmu z Kamenice. S tím, že ta už dva roky nové zákazníky nebere; leda na doporučení. Na víc než na práci pro tisícovku stálých klientů už nemá kapacitu.

Společné memorandum jako projev vůle spolupracovat podepsali ve středu na krajském úřadu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová, starosta Milovic Milan Pour a jednatelé komanditní společnosti Valeo Autoklimatizace Jakub Drahorád a František Škrdlant.
Sto milionů korun pro Boží Dar

Někde pomůže radnice, která příjezd kominíka domluvila – a místní zájemci o jeho služby se mohou přihlásit; ušetří to starosti i náklady na cestovném. Přednedávnem to takhle fungovalo třeba v Načeradci na Benešovsku.

Ne každé kominictví je však s takovým postupem svolné. „Třeba já to nedělám,“ řekl Deníku Jiří Rákosník z Hořovic, který je i středočeským cechmistrem Společenstva kominíků ČR. S tím, že on bere čtyři zákazníky na den – a domlouvá se individuálně.

Poradit si svépomocí

„S kominíky je to teď podobné jako s pneuservisy; zažívají náporové období,“ vysvětluje Rákosník, jak je to s blížím se ochlazením rok co rok.

Připomíná, že komíny se spotřebiči o výkonu do 50 kW mohou lidé čistit i svépomocí – jedno čištění ročně beztak nestačí – ale každoroční návštěva kominíka přesto musí být samozřejmostí. „Je třeba provést i kontrolu,“ upozornil. Ceny za práci se liší podle náročnosti; bývá to kolem pětistovky.

Sám má kolem 90 procent stálých zákazníků, jejichž komíny zná. Zbývající desetina pak potvrzuje, že návštěvy odborníka není radno podceňovat. „Zanedbaná údržba, špatné palivo, nesprávná obsluha – to všechno spolu souvisí,“ shrnul Rákosník zkušenosti.

Ilustrační foto.
Chřipka zabíjí stále více lidí. Lékaři radí očkování

Poradí sousedé i web

V minulosti kominíci opakovaně varovali před falešnými kolegy, kteří se za mistry tohoto řemesla pouze vydávali. Bez odbornosti, jen se snahou trochu se v komíně pošťourat, moc se při tom neumazat – a hlavně kasírovat.

Dnes zavedení kominíci upozorňují spíš na ty, kteří komíny skutečně vymetají, nicméně patřičné vzdělání jim chybí. Živnost provozuji na jméno odpovědného zástupce, který může být třeba i z druhého konce republiky.

Vyplatí se proto spolupracovat s kominíkem, s nímž už lidé mají dobré zkušenosti. Nebo dát na doporučení sousedů. Poradit také mohou stránky www.skcr.cz kominického společenstva. Tam lze snadno nalézt kontakty jak na kominíky, tak na revizní techniky.

Kotlíkové dotace. Ilustrační foto.
Kraj schválil ještě šedesát žádostí o kotlíkovou dotaci. Další šance příští rok