Ve středu středočeská hygienická stanice ohlásila 33 nově zaznamenaných případů – a nejvíce z nich právě v okresech, jež v koronavirové mapě „poskočily“ do vyšší kategorie: na Příbramsku osm a na Kutnohorsku pět. Následují okresy Mělník a Praha-západ (po 4), Rakovník (3), Benešov, Beroun a Nymburk (po 2) – a po jednom nově hlásí Kolínsko, Mladoboleslavsko a Praha-východ. Jediným středočeským regionem bez přírůstku je tentokrát Kladensko.

Ilustrační foto
Sčítání lidu: Pošta vyšle deset tisíc komisařů. Za neúčast hrozí vysoké pokuty

Přibylo však také hodně vyléčených, takže navzdory přírůstku celkový počet aktuálně nemocných poklesl na 407. Počet nemocných, které středočeští hygienici zaevidovali od počátku pandemie, vystoupal ve středu na 2059. Z nich se již vyléčilo 1627. Počet lidí, kteří s koronavirem zemřeli, zůstává beze změn: 25 zesnulých.

Dálnice v ČR - Ilustrační foto.
Inteligentní dálnice v Česku: Ministerstvo hledá řidiče na testování

Ve slovníku hygieniků je však v souvislosti s aktuálním vývojem koronavirové nákazy slyšet i určité změny ve srovnání s dřívějškem. Deník to ve středu zaznamenal ve vyjádření někdejší ředitelky středočeské hygienické stanice Jarmily Rážové, která je nyní hlavní hygieničkou. Když hodnotila situaci v hlavním městě, konstatovala, že Praha má sice více „případů pozitivity“, nikoli však „nemocných“. Dosud bývalo zvykem označovat jako nemocné lidi s pozitivním výsledkem testování bez rozdílu. Ostatně i tabulka na webu středočeské hygieny hovoří pouze o „nemocných“ a „vyléčených“.