Krajští radní v pondělí odhlasovali, že i pro rok 2018 se kraj zapojí do grantového programu Podpora mládeže na krajské úrovni. Ucházet se bude o maximální částku, která mu podle jeho pravidel může být přidělena – o finanční dotaci ve výši 909 894 Kč. Částky z celkové sedmimilionové alokace jsou jasně odstupňovány; Moravskoslezský kraj na druhém místě může získat o sto tisíc méně – a naopak pro Karlovarský kraj je připraveno jen 194 tisíc.

Pro spolky i ústavy

Pokud kraj peníze získá, pro neziskovky pracující s dětmi a mládeží vyhlásí krajskou výzvu dotačního řízení, uvedl v úterý středočeský radní pro oblast školství Zdeněk Seidl (ČSSD). „O podporu své činnosti budou moci požádat různé spolky, ústavy a obecně prospěšné společnosti vzniklé nejméně jeden rok před datem uzávěrky přijímání žádostí do krajské výzvy,“ upřesnil. K tomu ovšem dojde jen v případě získání peněz – a až v příštím roce. 

Některé aktivity jsou nicméně vyloučeny už předem. Peníze z tohoto programu nejsou určeny organizacím, jejichž hlavní činností jsou sport a tělovýchova, ani neziskovkám zaměřeným na podporu a integraci příslušníků romské komunity a národnostních menšin. Nemohou o ně žádat také organizátoři akcí zaměřených na prevenci užívání drog, kriminality a dalších negativních jevů. A rovněž je nelze věnovat na poskytování sociálních služeb. To jsou aktivity podporované jiným způsobem.

Ilustrační foto.
Středočeští politici se přou: jak podpořit oslavy motorkářů v Praze?

Aktivita různých podob

Čemu tedy mají peníze z grantového programu posloužit? Seidl připomněl, že ministerský program sleduje čtyři priority. Patří k nim aktivity směřující ke zdravému životnímu stylu a s tím souvisejících pohybových aktivit a pobytu v přírodě, zapojování dětí a mládeže s omezenými příležitostmi do pravidelných volnočasových aktivit, podpora tvořivosti v oblasti rukodělných a řemeslných aktivit – a v neposlední řadě rovněž snahy o zvýšení zájmu dětí o veřejné dění a jejich aktivní zapojování do veřejného prostoru. 

Na tábor jen příspěvek

I pro činnosti, na něž jsou peníze určeny, ovšem ministerstvo poskytující peníze stanovilo striktní pravidla, co zaplatit lze a co nikoli. Na provozní náklady neziskovek smí být použito maximálně pět procent z celkové dotace, jasně odstupňovány jsou i částky na dítě a den, které mohou být použity jako příspěvek na pořádání táborů: u letních 80 Kč, u zimních 150 Kč a v případě znevýhodněných dětí se závažným zdravotním postižením maximálně 250 Kč. Výslovně jsou pak stanoveny výdaje, na které nelze čerpat ani korunu. Patří k nim mimo jiné pohoštění, pořízení darů a cen, proplacení zahraničních cest i mezinárodních aktivit rekreačního a turistického charakteru, financování jakékoli výdělečné činnosti včetně přípravy tiskovin veřejně distribuovaných za úplatu komerčními prodejci i například úhrady mezd pracovníků, kteří se bezprostředně nepodílejí na zajišťování daného projektu.

Pro letošní rok, kdy ministerstvo rozdělovalo celkem 6 652 444 korun, Středočeský kraj získal dotaci 900 948 Kč. Také tentokrát šlo o nejvyšší částku z celé republiky. Následovaly Moravskoslezský kraj (812 748 Kč) a hlavní město Praha (805 789 Kč).

Miloš Petera.
Střední Čechy hledají partnery v Dolním Slezsku. A zvou odsud turisty