Dříve neznámá akce se v tomto volebním období konala již šestkrát, nyní to bude po sedmé. Původně se starostům a starostkám představovali pouze krajští radní s plány pro své resorty a hosté z řad složek integrovaného záchranného systému, později se objevil i předseda vlády, jenž slíbil, že příště přivede i některé své ministry, kteří by představitelům radnic mohli přiblížit užitečné informace pro jejich práci – a slib opakovaně dodržel. Také nyní mají vystoupit představitelé těch resortů, kteří mohou zástupcům místních samospráv nabídnout užitečné rady k řešení jejich každodenních starostí – a promluví nejen o dotacích či dalších zdrojích peněz na financování záměrů radnic.

Ilustrační foto
Praha cestujícím ruší přední dveře. Střední Čechy nikoli

Také tentokrát se však mají představit všichni krajští radní, kteří se chystají skládat účty. V programovém prohlášení rada kraje slíbila, že na konci volebního období zhodnotí své působení – a na to má dojít právě v úterý. Chybět však nebude ani v minulosti oblíbený blok programu, označovaný jako trh služeb pro starosty. Jde o příležitost k setkání s radními a představiteli jednotlivých odborů krajského úřadu – ale i dalšími organizacemi jako jsou třeba Středočeské inovační centrum či Středočeská centrála cestovního ruchu. Nebo i krajská hospodářská komora.

Bývá zvykem, že zvlášť před stoly některých odborů krajského úřadu se dokonce tvoří fronta zájemců o možnost probrat podrobnosti obecních plánů. Ano, hlavně obecních; tuhle příležitost totiž využívají zejména představitelé menších obcí, kteří na rozdíl od větších měst nemají na radnici specializovaný úřednický aparát, o jehož rady by se mohli opřít. Osvědčené je také poradenství k dotačním titulům Středočeského kraje, poskytované přímo správci jednotlivých fondů.