Právě tahle slova se stala mottem ankety Dobrovolník Středočeského kraje, která vstupuje už do sedmého ročníku. Tedy: do VII. – abychom zůstali věrni římské tradici. Kraj ji vyhlašuje kvůli ocenění dlouhodobých nebo výjimečných aktivit v dobrovolnické práci. Cílem je jednak vyslovit uznání lidem, kteří nezištně pomáhají tam, kde je třeba (byť někdy se vlastně „pouze“ věnují tomu, co je baví, a přesto dokážou být prospěšní ostatním a rozdávat radost i úsměvy), jednak také zviditelnit neziskový sektor ve Středočeském kraji jako nezastupitelnou součást občanské společnosti. 

Ocenění Dobrovolník Středočeského kraje za rok 2017 budou na krajském úřadu předána 28. března. Tam mimo jiné zazní slova o tom, že dobrovolnictví je základním stavebním prvkem občanské společnosti – a umožňuje posilovat takové hodnoty, jako jsou družnost, zájem o druhé či služba jiným lidem. 

Konference „Kraje pro bezpečný internet“.
Kdo zná počítačovou bezpečnost, může narazit i na výhru

Ovlivnit, kdo dostane pozvánky k převzetí cen, přitom může leckdo: vedle představitelů kraje nebo obcí také spolky a občanská sdružení, nestátní neziskové organizace či školy a školská zařízení. V rámci ankety mohou jejich zástupci předložit své návrhy se jmény osobností, které opravdu zasluhují ocenění za smysluplnou činnost ve prospěch ostatních, za kterou nedostávají a ani neočekávají odměnu. „To nejmenší co pro ně můžeme udělat my ostatní, je všimnout si jich, ocenit jejich snažení a poděkovat za činnost, která prospívá všem v jejich okolí,“ připomněla ve středu hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

Anketu následně vyhodnotí komise, sdělila Deníku Helena Frintová z kanceláře hejtmanky. „Bude složená ze zástupců Středočeského kraje, krajského úřadu i neziskových organizací,“ připomněla. Ocenění může být uděleno jak občanům, kteří se dobrovolnické činnosti věnují pravidelně a dlouhodobě, tak i jako ohodnocení aktivity při určité mimořádné situaci. Může se přitom jednat o působení v rozmanitých oblastech: vedle sociální a zdravotní také ve sférách kultury, sportu ochrany životního prostředí či v aktivitách zaměřených na výchovu a vzdělávání; stranou pak nezůstávají ani mimořádné počiny a zvláštní příležitosti. Návrhy je třeba doručit na krajský úřad do konce února.

Nominace na ocenění Dobrovolník Středočeského kraje 2017
* Návrh musí obsahovat následující údaje:
1. Jméno a příjmení navrhovaného, kontaktní adresa, telefon, e-mail
2. Věcné zdůvodnění předloženého návrhu
- oblast působení; 
- délka působení v dané oblasti;
- věková skupina, se kterou dobrovolník pracuje;
- obecná prospěšnost, přínos společnosti;
- jaké náhrady jsou hrazeny (cestovné, stravné, ošatné…);
- stručný popis podstaty dobrovolnické činnosti (v rozsahu textu do poloviny strany formátu A4)
3. Identifikace navrhovatele: jméno a příjmení, adresa, telefonický a emailový kontakt (v případě právnické osoby i přesný název a adresa sídla, jednací orgán)

* Oblasti působení dobrovolníků:
1. Sociální a zdravotní oblast: například pomoc zdravotně znevýhodněným občanům (lidem s tělesným, mentálním, duševním, smyslovým nebo kombinovaným postižením, jehož dopady činí osobu závislou na pomoci jiných); integrace prostřednictvím rehabilitační, sociální a léčebné péče; osobní asistence; snaha o zajištění aktivního a plnohodnotného života seniorům či péče o dlouhodobě nemocné.
2. Oblast kultury, sportu a ochrany životního prostředí: například ochrana a revitalizace přírody a kulturních památek (obvykle regionálního charakteru); pořádání sportovních či uměleckých akcí (nezřídka spojených s humanitárními aktivitami).
3. Výchovná a vzdělávací činnost: například mimoškolní volnočasové aktivity; zajištění aktivního naplnění volného času dětí a mládeže jakožto způsob prevence rizikového chování; ocenění za pravidelnou a dlouhodobou činnost.
4. Mimořádná, zvláštní příležitost: udělení ceny za činnost při mimořádné události (humanitární pomoc při živelných katastrofách, záchranu lidského života a podobně).

* Předání návrhu na ocenění: 
Lhůta k doručení návrhů je do 28. února včetně. Návrhy se podávají na Krajský úřad Středočeského kraje – odbor školství, mládeže a sportu, Zborovská 11, 150 21 Praha 5. Obálku je třeba označit heslem „Dobrovolník Středočeského kraje 2017“

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Ilustrační foto.
Říčanský zákaz kamionů neplatí, chystá se ale jeho obnovení