Kraj formou individuální dotace finančně podpoří organizátory 11 akcí, mezi něž plánuje rozdělit 3,3 milionu korun. Nechybí mezi nimi Královské stříbření v Kutné Hoře, Kmochův Kolín, Národní svatováclavská pouť v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi, Oldtimer Bohemia Rally v okolí Mladé Boleslavi, Kutnohorské léto, Lodě na Labi v Nymburce či Skleněný jarmark v Huti František v Sázavě.

Vesměs jde o akce, které lákají nejen místní a lidi z nejbližšího okolí, ale dokážou přitáhnout návštěvníky z celé republiky. „Vítáme, že tyto kulturní a sportovní akce podporují rozvoj cestovního ruchu, zvyšují zájem o náš kraj a rozvíjí dobrou image destinací, v nichž jsou pořádány,“ konstatoval Draxler. Rozhodnutí radních o finanční podpoře je podle jeho slov oceněním toho, že jde o akce oslovující široké publikum jak svým charakterem a tématem, tak i kvalitou realizace a úrovní služeb.

Akce, jejichž podporu schválili středočeští radní:- Oldtimer Bohemia Rally (pořádá Klub historických vozidel Mladá Boleslav) 180 tisíc korun;
- Národní svatováclavská pouť ve Staré Boleslavi 170 tisíc korun;
- Kutnohorské léto 60 tisíc korun;
- Skleněný jarmark v Huti František 50 tisíc korun;
- Lodě na Labi (pořádá Zlatý pruh Polabí) 40 tisíc korun.


Jistý však má příspěvek zatím jen pětice akcí z oněch jedenácti, které se středočeským radním zalíbily. Nižší částky určené na jejich podporu byly odhlasovány již v pondělí. V těch případech, kdy má podpora kraje převýšit 200 tisíc korun, mají konečné slovo krajští zastupitelé; rozhodovat by měli na dubnovém zasedání.

Zřejmě nelze očekávat, že by podpora některé z akcí nakonec neprošla – nejspíš se však v rámci opozičně-koaličních slovních půtek objeví debaty o výši navrhovaných částek i o tom, zda by se alespoň desetitisíci korun neslušelo přispět také organizátorům dalších podniků. Jistě se opět objeví téma již loni odsouhlasených deseti milionů na pražské oslavy 115. výročí motocyklové značky Harley-Davidson – stejně jako rozpravy o tom, že v tomto případě nejde o příspěvek na zábavu motorkářů, ale vlastně se jedná o propagaci kraje v cílové skupině movitých lidí nerozpakujících se utrácet, kterou si kraj u organizátorů objednává.

Akce, jejichž podporu navrhují radní odsouhlasit zastupitelům:- Soubor šesti cyklozávodů Kolo pro život předpoklad 600 tisíc korun;
- Královský průvod na Karlštejn předpoklad 500 tisíc korun;
- Královské stříbření Kutné Hory předpoklad 500 tisíc korun;
- Mělnické vinobraní předpoklad 500 tisíc korun;
- 46. ročník Bohemia Rally předpoklad 450 tisíc korun;
- Kmochův Kolín předpoklad 250 tisíc korun.

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje

Invalidovna.
Vilgus ministryni: Invalidovnu předejte do rukou Národního památkového ústavu
Pražský hrad.
Na Hradě začne v úterý výstava vzácných dokumentů českých dějin
GDPR. Ilustrační foto.
Zavádění GDPR bude stát obce i miliony