ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

„Domovům pro seniory věnujeme zvláštní péči,“ upozornila s důrazem na fakt, že právě v nich přebývají lidé, pro něž koronavirus představuje největší ohrožení: nejen kvůli vyššímu věku, ale také v souvislosti s tím, že řada klientů trpí rozmanitými zdravotními komplikacemi.

Právě zhodnocení zdravotního stavu, z něhož plyne, že zájemce o umístění potřebuje péči či dohled, je totiž jednou z významných podmínek pro přijetí; žadatelů je mnohem více než volných míst.

Deprese.
Češi v době koronaviru: cítí se jako vězni, problémy mají se vztahy i úzkostmi

Riziko rozšíření nákazy, jež by podle hejtmančiných slov mohla mít pro klienty tragické následky, kraj nechce podceňovat – a tak se stal i jedním z prvních, kde byl uplatněn zákaz návštěv. Někde dokonce koronavirový zákaz navázal na zákaz návštěv z období chřipkové epidemie (takže mají dveře uzavřené již od počátku února). Později se začal uplatňovat také zákaz balíčků – ať už těch, které by svým blízkým přinesli členové jejich rodin, tak zásilek případně poslaných poštou.

Kraj také nechává prostory svých příspěvkových organizací zajišťujících péči, vydezinfikovat aerosolem s virucidními látkami. Z 56 krajských organizací působících v sociálních službách během Velikonoc prošly touto dezinfekcí dvě třetiny. „V průběhu svátků byly vydezinfikovány vnitřní prostory 37 příspěvkových organizací,“ potvrzuje Jermanová.

Ilustrační foto.
Pondělní přírůstek pacientů lze spočítat na prstech. Ještě zbudou