ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

To bylo se zavedením nouzového stavu zrušeno. Kolem zón tím pádem také přestala jezdit monitorovací auta obsypaná kamerami snímajícími registrační značky, jejichž úkolem je vyhledávat, komu poslat pokutu za neoprávněné parkování.

To, že nyní nejsou modré zóny v hlavním městě vyhrazeny pro parkování místních, ale může tam bez postihu i bez placení vysoké částky za parkovné odstavit své auto každý, je nyní pro obyvatele Středočeského kraje, kteří do hlavního města dojíždějí, velkým plus. Zvlášť když došlo – mimo jiné i po opakovaných výzvách Krizového štábu hl. m. Prahy adresovaných středočeským kolegům – k omezení počtu spojů veřejné dopravy (což je reakcí na citelný úbytek cestujících i na problémy některých dopravců s nedostatkem personálu).

Krajský úřad Středočeského kraje v Praze.
Na koronavirové půjčky pro živnostníky si kraj sám půjčí

Hřibovi hejtmanka píše, že by bylo fajn, kdyby nynější stav bylo ještě možno prodloužit – a to i jako opatření přispívající k omezení šíření koronaviru. „Neplatnost modrých zón v této době jistě přispělo a přispívá k menší koncentraci lidí v dopravních prostředcích – a tím ke snížení možného rizika nákazy Covid-19,“ předkládá své argumenty Jermanová.

Uvítala by, kdyby nynější pravidla – tedy s ponecháním metropole bez modrých zón, kdy je středočeským řidičům k dispozici libovolné parkovací místo, které najdou volné – bylo možné zachovat až do konce platnosti nouzového stavu.

„Spoustě Středočechů, kteří do Prahy jezdí pracovat a pomáhají zde se zvládnutím koronavirové krize, se tak zkomplikuje život, upozornila, že s povelikonoční změnou pravidel lze očekávat potíže. Středočeši by tedy rádi, kdyby Praha opětovné zavedení platnosti modrých zón na svém území sama pozdržela. Udělat to může – už v minulých letech se pravidla pro jejich fungování v hlavním městě měnila právě v době velikonočních svátků.

Nastavení systému Ecall. Ilustrační foto.
O premiéru nehodového volání eCall se postaralo prase