Nová koalice složená ze STAN, ODS, Pirátů a Spojenců pro Středočeský kraj (sdružujících TOP 09, Hlas a Zelené) bude mít v 65členném zastupitelstvu jednoznačnou převahu 50 hlasů (z toho 18 patří STAN, 16 ODS, 12 Pirátům a zbývající čtyři Spojencům). Nyní vládnoucí ANO skončí v opozici s 15 hlasy – a další části dosavadní koalice, ČSSD a KSČM, se do zastupitelstva vůbec nedostaly.

Nevolí se pouze hejtmanka

Dojde mimo jiné na volbu nové hejtmanky, jíž se má stát Petra Pecková (za STAN) i dalších členů rady kraje. V té mají STAN a ODS mít zastoupení po čtyřech lidech, Piráti dva a Spojenci jednoho. Tři nejsilnější koaliční strany (tedy kromě Spojenců) by měly získat i pozice náměstků hejtmanky (STAN tedy bude mít jak hejtmanku, tak také náměstka).

Martin Kupka (ODS).
Budoucí radní pro silnice: bez přispění státu se kraj neobejde

Poněkud nezvyklé je, že statutární náměstek hejtmanky, jímž se má stát Martin Kupka z ODS, nominovaný současně na pozici radního pro oblast dopravní infrastruktury, bude pro kraj pracovat jako neuvolněný funkcionář (tedy takový, který svůj post nevykonává jako hlavní zaměstnání); hodlá nadále zůstat poslancem.

Součástí navrhovaného programu jednání jsou i další procesní záležitosti – mimo jiné volba členů Výboru Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy a ustavení výborů zastupitelstva s následnou volbou jejich předsedů, místopředsedů i členů. V té souvislosti podle všeho vystoupí do popředí zejména jméno nynějšího radního pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Roberta Bezděka (ANO), který by zřejmě měl být navržen na placený post předsedy kontrolního výboru.

Podle tradice, dané však pouze nepsanými pravidly, náleží tato pozice zástupci nejsilnější opoziční strany. Hnutí ANO původně nominovalo nynější hejtmanku Jaroslavu Pokornou Jermanovou, což však zástupci nové koalice přijali s nelibostí; naznačovali, že pro ni ruku nezvednou, a Piráti dokonce přišli s výzvou ke změně.

Jaroslava Pokorná Jermanová
Končící hejtmanka Jermanová odstoupila z boje o vedení kontrolního výboru

Pokorná Jermanová reagovala tím, že se nominace vzdala a hnutí ANO ve čtvrtek rozhodovalo o novém jménu. Podle dostupných informací nyní navrhuje právě Bezděka. Předseda zastupitelského klubu ANO Martin Herman, který je současně prvním místopředsedou krajské organizace, v pátek uvedl, že svoji nominaci i s komentářem hnutí představí na pondělní tiskové konferenci: hodinu před začátkem vlastního jednání zastupitelů.

Možnost sledování přes video

Ustavující zasedání zastupitelstva v novém složení je stejně jako ostatní jednání zastupitelů přístupné veřejnosti. Zájemci se tak mohou na desátou hodinu přijít podívat i přímo do budovy krajského úřadu – je však třeba počítat s opatřeními proti šíření koronaviru.

Helena Frintová z kanceláře hejtmanky Deníku řekla, že místa pro veřejnost se připravují v zasedací místnosti oddělené od jednacího sálu, kde bude možné sledovat dění prostřednictvím videopřenosu. Tohle video však bude dostupné i kdekoli jinde přes internet – živý přenos už tradičně nabízí také web krajského úřadu na adrese kr-stredocesky.cz/streamzastupitelstvo. Novináři se však s politiky setkají i osobně; nová rada kraje dokonce po skončení jednání chystá tiskovou konferenci.

Dosavadní hejtmani Středočeského kraje:
- Petr Bendl (ODS): 2000 – 2008
- David Rath (ČSSD): 2008 – 2012
- Zuzana Moravčíková (ČSSD): 2012
- Josef Řihák (ČSSD): 2012 – 2014
- Miloš Petera (ČSSD): 2014 – 2016
- Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO): 2016 – 2020

Nově navrhovaná hejtmanka: Petra Pecková (za STAN)