K vidění má být do listopadu roku 2020 – ovšem s tím, že se bude stále vyvíjet. Například originální serigrafie (grafické listy vytvořené sítotiskem) proslulého amerického umělce Roberta Rauschenberga je možné vystavit jen na krátkou dobu – a také výběr ze sbírky grafiky a kresby lze návštěvníkům představovat jen po několik měsíců, i když tato díla provedená na papíře chrání rámy se speciálním UV sklem.

Pozoruhodně sestavenou kolekci galerie GASK poprvé nabídla návštěvníkům před třemi lety – a původní podoba této sbírkové prezentace před dvěma roky vyhrála prestižní národní cenu Gloria musaealis. Pozoruhodná je tím, že neřadí vystavovaná díla podle výtvarného stylu nebo chronologicky v závislosti na době vzniku, ale pocitově: na základě myšlenkového světa člověka. Prožitky vyvolané výtvarnými díly navíc umocňuje jejich textový doprovod v podobě krátkých citátů nebo aforismů nabízejících postřehy výtvarníků (ale také filozofů, spisovatelů nebo hudebníků). Vytváří se tak podnětné prostředí vybízející k zamyšlení – a především k hledání otázek a odpovědí. 

Parní lokomotiva přezdívaná Šlechtična.
Za Fackou dopraví výletníky Šlechtična. S přispěním Brejlovce

„Východiskem expozice jsou tematické dvojice, které zůstávají zachovány i v její obměněné podobě,“ připomněla Petra Bartušková z týmu GASK. Vystavená díla se podle jejích slov vztahují například k protikladům samota/přátelství, rovnováha/napětí či odcizení/meditace. Nezávislost/posedlost a idealismus/cynismus jsou pak aktuálně zcela nové dvojice.

Do hry přitom podle slov vedoucího kurátora GASK Richarda Druryho nevstupují jen představovaná díla a instalace, ale i prostředí monumentálních síní a chodeb někdejší jezuitské koleje. „Diváci mají jedinečnou možnost prožívat vztah mezi jednotlivými exponáty, mezi obrazem a slovem, mezi uměním a barokními interiéry. A v neposlední řadě se mohou těšit výhledem z oken jezuitské koleje ve výstavních prostorách propojeni s krásným vnějším světem architektury a přírody Kutné Hory,“ upozornil Dury, že při koncipování představované kolekce bral v potaz třeba i právě to, co je vidět za oknem.

Expozice nyní nabízí zcela nové podněty, protože prošla zásadní aktualizací. Jak doplněním obsahu, tak z hlediska formy: vedle tradičních soch či obrazů nechybí ani ryze soudobé prostředky uměleckého vyjádření, jakými jsou například využití elektronických médií či prostorové instalace. GASK navíc pracuje na způsobu, jak „výtvarné“ zážitky zprostředkovat i nevidomým. 

Záštitu nad novou podobou expozice převzali hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a radní pro oblast kultury a památkové péče Karel Horčička (ČSSD). 

Prohlídka středověké štoly a expozice Českého muzea stříbra v Kutné Hoře
Jubilejního návštěvníka pošlou v Kutné Hoře pod zem