ON-LINE reportáž o koronaviru najdete ZDE

Ve čtvrtek 16. dubna to potvrdil krajský úřad, jenž na svém webu informoval, že na 22. duben neboli středu příštího týdne ministerstvo posunulo platnost pokynu, který se měl původně uplatňovat již od tohoto čtvrtka – tedy od 16. dubna.

Na tom, že všem praktickým lékařům působícím ve středních Čechách, jak se zaměřením na dospělé, tak na děti a dorost, kraj poskytuje ze svých zásob po 20 rychlotestech, se s posunutím termínu nic nemění. Plyne to z informací na krajském webu, které potvrzuje i Helena Frintová z kanceláře hejtmanky.

Ilustrační foto
Testovací centra na koronavirus sjednocují provozní dobu

„Z vlastních zásob jim kraj dále doplní dodávku potřebných osobních ochranných pomůcek tak, aby byla pokryta celá síť praktiků,“ uvedla dále Frintová. Připomněla, že třeba jen roušek poskytne kraj ze svých zásob 25 tisíc. „Nahradí se tak výpadek dodávky, která měla přijít obvodním a dětským lékařům od Ministerstva zdravotnictví ČR,“ konstatovala. Zopakovala tak středeční informaci, jež se týkala rychlotestů.

„Než tato dodávka rychlotestů od státu dorazí, považujeme za účelné a rádi poskytneme pomoc z našich zdrojů,“ uvedla hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). S tím, že lékaře se kraj snaží zásobit tak, aby od stanoveného termínu mohli začít plnit svoji povinnost.

Ochranná opatření před šířením koronaviru v městské hromadné dopravě. Ilustrační foto.
Možnost svézt se zadarmo skončí, raději však jeďte bez peněz

V té souvislosti přišla s chválou a poděkováním pro Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost. „Na rozdíl ostatních sdružení se aktivně zapojilo do distribuce rychlotestů i osobních ochranných prostředků. Takovýto přístup bychom rádi přivítali i od Sdružení ambulantních specialistů a Sdružení praktických lékařů,“ uvedla Jermanová.

Pomoc praktickým lékařům, pokud by to potřebovali, nabízí kraj i prostřednictvím svých oblastních nemocnic. V případě zvýšeného náporu pacientů jsou prý nemocnice v Benešově, Kladně, Kolíně, Mladé Boleslavi a Příbrami připraveny vypomoci s prováděním odběrů pro testy.