Starostka Magdalena Fišerová ví, že obyvatelé poštu potřebují. Zejména starší lidé a ti, kteří nemají auto, nebo necestují do okolních měst. Problém je ale v tom, že obec chce poštu zachovat v takové podobě, v jaké ji všichni znají. Luštěnice proto České poště nabídlyprostory v obecním objektu.

Záhy ale vyšlo najevo, že pošta o prostory jako takové nemá zájem. „O výpovědi dohody o užívání nebytových prostor jsem se poprvé dozvěděla na konci července od manažerky České pošty. Ta mi tehdy také sdělila, že by v Luštěnicích pobočka zůstala, ale provozována by byla pouze formou pošty Partner," popsala začátek diskuse Magdalena Fišerová.

Nový zaměstnanec?

Pro obec by to v tom případě znamenalo převzít provozování pošty a také přijmout a nechat vyškolit dalšího zaměstnance. Osud České pošty v Luštěnicích je tématem číslo jedna, a tak není divu, že se na zářijovém zastupitelstvu rozpoutala živá debata.

Zastupitelé i obyvatelé chtěli znát odpovědi na řadu otázek, například co když jediný zaměstnanec onemocní, případně si bude chtít vyčerpat dovolenou. Výsledek jednání místní neuspokojil. Navíc některé požadavky České pošty se obci zdají zcela nepřijatelné, nevýhodné a zavazující.

„Pro občany to bude znamenat dojíždět za poštou do Dobrovice, která není dobře dostupná hromadnou dopravou. Neumím si to představit. Byla by to hlavně velká komplikace pro seniory, kteří byli desítky let zvyklí na komfort u přepážky a na kontakt s úřednicí," naznačila pravděpodobný osud starostka, která se nevzdává a o zachování pobočky neustále jedná s představiteli České pošty.

Pošta určitě skončí

Informaci, že by pobočka pošty mohla v Luštěnicích definitivně zavřít poslední den v roce, potvrdil i mluvčí Matyáš Vitík. „Majitel objektu dal České poště výpověď se šestiměsíční výpovědní lhůtou, což znamená, že zde 31. prosince skončíme," upřesnil mluvčí České pošty.

Potvrdil také, že společnost zahájila jednání s obcí, nicméně zatím bez výsledku. „Obci jsme nabídli, že by mohla provozovat poštu Partner. Toto řešení se ale nesetkalo s pozitivním zájmem," konstatoval Matyáš Vitík.

Česká pošta tak v současné době hledá v Luštěnicích jakéhokoliv podnikatele, který by pobočku dále provozoval. Mimo jiné rozjela i plošnou kampaň, kdy do všech schránek distribuovala letáky s podrobnými informacemi o poště Partner. „Pokud vím, nikdo z občanů se zatím nepřihlásil," dodala starostka.

Luštěnické čeká ve čtvrtek 15. prosince v 18 hodin letošní poslední zastupitelstvo. Možná že na něm vše rozseknou…

Čtěte také: Odbory na České poště vyhlásily před Vánoci stávku, chtějí přidat