Aktuálně je v nich 4651 míst, přičemž před čtyřmi roky jich bylo 4643. Zdání, že se třemi domovy nově zařazenými do krajské sociální sítě přibylo jen osm lůžek, je však klam; řada z původních míst se totiž ve statistice „ztratila“. Nikam nicméně nezmizela ani nebyla zrušena; jde o důsledek toho, že část kapacit domovů seniorů byla postupně přeměňována na takzvané domovy se zvláštním režimem. Ty se starají především o klienty postižené různými typy demencí – a rozšiřování jejich kapacit souvisí zejména s nárůstem počtu lidí v důchodcovském věku trpících Alzheimerovou chorobou.

Počet domovů se zvláštním režimem (včetně zmiňovaných samostatných součástí domovů seniorů) zařazených do krajské sítě sociálních služeb se za poslední čtyři roky zvedl z 31 na 34. Místa však nepřibývala jen díky těm novým, ale i vlivem zvyšování kapacit těch dřívějších; včetně zmiňovaných změn v domovech seniorů, kdy řada organizací má souběžně registrovány obě služby. Zatímco v roce 2016 středočeské domovy se zvláštním režimem, často známé pod zkráceným označením DZR, nabízely 1257 míst, nyní je to 1473 lůžek.

Dlouhodobě pomáhají domácí hospice

Domovů pro osoby se zdravotním postižením, které jsou pobytovými zařízeními určenými i pro mladší klienty, je nyní v kraji 22; před čtyřmi lety jich bylo o jeden méně. Od roku 2016 do současnosti se počet jejich míst zvedl z tehdejších 1066 na nynějších 1087.

V kraji dále působí dva „kamenné“ hospice pobytového typu, jejichž počet se v posledních čtyřech letech nezměnil. S péčí o lidi v terminálním stadiu života – tedy o umírající – nicméně v rámci středočeského regionu dlouhodobě pomáhá ještě šest takzvaných domácích hospiců (někdy označovaných rovněž jako „mobilní“), jejichž týmy se zaměřují na poskytování paliativní péče přímo v domácnostech klientů. Vznikla rovněž takto specializovaná minioddělení v některých nemocnicích; ta však nepředstavují součást systému poskytování sociálních služeb.

Senioři ve Středočeském kraji

2016  2020
Podíl obyvatel nad 65 let  pod 17 % přes 18 %
Počet stoletých a starších  53 (údaj k 31. 12. 2016) 55 (údaj k 31. 3. 2020)

Zdroj: Krajský úřad Středočeského kraje