Na dotaz, co chce nová koalice změnit na fungování kraje zcela okamžitě, odpověděl, že to je změna komunikace s veřejností. „Odstranění turniketů u vchodu do krajského úřadu, potom zásadně jiný přístup ke Středočechům. To je, řekl bych, první krok. A potom dát samozřejmě do pořádku správu a údržbu silnic, nastavit jasný systém a řád; to bude další z těch významných kroků,“ řekl, jaké změny čeká fungování Středočeského kraje po letošních volbách.

Petra Pecková (STAN).
Pokud Pecková vstoupí na hejtmanství, chce začít bourat

Zcela zásadní oblastí pro fungování nové koalice je potom otázka, zda se bude ODS ucházet o hejtmanský post. „Chceme změnit styl fungování kraje. K tomu patří, že respektujeme pozici hnutí STAN jako nejsilnějšího subjektu v koalici,“ odpověděl Martin Kupka. Z jeho vyjádření se tak dá předpokládat, že se ODS nebude o nejvyšší post ucházet a přenechá ho vítězi voleb. Při dotazu, jaká koalice se na kraji nově rýsuje, odpověděl, že vedle hnutí STAN jedná ODS s Piráty i TOP 09.

Nynější hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) vyjádřila připravenost jednat o případné koalici, pokud takovou nabídku dostane. Na dotaz Deníku, zda by o takové variantě ODS jednala, reagoval Martin Kupka překvapeně. „Nedává mi moc taková spolupráce smysl,“ odpověděl.

Jiří Vosecký (STAN+SLK)
Je rozhodnuto. Víte, kdo se utká ve druhém kole senátních voleb?