Část rodičů podle zjištění Deníku zareagovala právě takto: do některých školek dorazilo dětí méně. Dokonce někde mateřská škola po domluvě s rodiči ani neotevřela. A jinde učitelky dostaly již ve čtvrtek pokyny, jak si počínat: být obezřetnější než kdykoli dřív.

Obecně školky jako průchoďák nefungují a vstup bývá pod kontrolou i za běžných okolností – aktuální opatření jsou ale přísnější. Mimo jiné se má důsledně zamykat a nepřipadá v úvahu vstupní dveře (které beztak často nemají z venkovní strany kliku, ale kouli) otevírat příchozím na dálku pomocí bzučáku, pokud zazvoní a ozvou se domácím telefonem. U otevíraných dveří musí osobně stát někdo z personálu; do této role se dostaly třeba i uklízečky.

Hlídka městské policie při monitorování situace u Mateřské školy Na Karlově v Benešov.
Hrozba anonyma: policisté hlídají školky, rodiče jsou zděšení, politici se zlobí

Deník také zaznamenal pokyn, že učitelky nemají chodit s dětmi ven: ani na zahradu. Musely si pro děti připravit celodenní program uvnitř; bez ohledu na počasí. Často to dostalo podobu výroby dalších vlastnoručně připravených pozorností k nedělnímu Dni matek.

O takovéto změně režimu ostatně hovoří i upozornění krajského úřadu. „Národní centrála proti organizovanému zločinu školky informovala, aby zajistily přijetí potřebných bezpečnostních opatření,“ uvádí na twitteru ve sdělení, jehož text z večera se během rána ještě upravoval. S dodatkem, že snad jde jen o planou výhrůžku – a pachatele se policii podaří brzy dopadnout.

Na facebooku kraj potvrzuje zjištění Deníku. „Školky neumožní vstup cizích osob do budovy, budou si všímat odložených zavazadel, dětem vymyslí náhradní program za vycházku venku a pobyt na zahradě, budou si všímat pohybu cizích osob v bezprostřední blízkosti školky,“ shrnuje páteční situaci. „Ale hlavně budou kontaktovat policii, pokud se objeví podezřelé chování,“ doplňuje. A připomíná, že je na všech dospělých, aby byli pozorní: na ředitelích, učitelích i rodičích.

Rovněž prostřednictvím facebooku zástupci kraje rodiče upozornili, aby zvážili, zda je páteční přítomnost jejich dítěte ve školce nutná.

Velká anketa Deníku: Volby 2021
Do školy i o prázdninách, tvrdí polovina Čechů. Hlasujte ve velké anketě Deníku