Nová světla ve městě automobilů neunikla patrně nikomu. Léta byli obyvatelé zvyklí na modré zabarvení, letos je tomu poprvé jinak. Na stromečku i v ulicích města září bílá.

Hana Kopalová, mluvčí magistrátu, vypočítala, že v centru města se v neděli rozsvítilo 42980 nových vánočních LED diod, z nichž 17200 září na stromečku. A to vše za dva miliony.

Dolní Bousov

Dolní Bousov do vánočních výzdoby investoval spíše skromně. „Letos jsme pořídili pouze světelné řetězy na stromeček," sdělil starosta Miroslav Boček s tím, že celková investice činila 30 tisíc.

Bohatou výzdobu v tamních ulicích byste hledali marně. „Větší výzdobu děláme pouze na domech na Masarykově náměstí na Mikuláše. Vše je ale s pomocí dětí ze základní školy, takže město platí pouze materiál, a to je zanedbatelná částka," dodal starosta.

Mnichovo Hradišti

Ani v Mnichově Hradišti se příliš nepraštili přes kapsu. „Samozřejmě jsme o lepší výzdobě města přemýšleli, ale zatím jsme nic drahého nepořizovali. Prioritní je nejdříve opravit Masarykovo náměstí a případně i Klub s. r. o., takže se bavíme o roce 2018," konstatoval starosta Mnichova Hradiště Ondřej Lochman.

Pravdou ale je, že radnice sice málo, ale přece jen do vánoční výzdoby investovala. Pořídila vánoční světla a řetěz na stromeček, který zdobí centrum města. Šlo o investici za zhruba několik tisíc korun.

Bakov nad Jizerou

Řádově desítky tisíc utratili i v Bakově nad Jizerou. „Do poslední chvíle jsme to tajili, ale nakonec jsme ozdobili náš dvacetimetrový smrk. Koupili jsme světelný řetěz s celkem 3600 LED diodami a strojili jsme ho 5,5 hodiny," upřesnil starosta Radim Šimáně.

Co se týká výzdoby v ulicích, pak na sloupy veřejného osvětlení použili repasovaná světla z loňského roku, kdy obyčejné žárovky také měnili za úspornější LEDky. „Novinkou je ozdobený smrk u základní školy. Žáci si vše vyrobili sami," dodal starosta.

Čtěte také: Tisíce lidí sledovalo rozsvěcení stromu na Staroměstském náměstí