V krátké době se podařilo díky kolínským školám, školkám a firmám nasbírat tisíc kilogramů plastových uzávěrů.

„Vzhledem k tomu, že zdravotní stav Ondry vyžaduje pokračování v léčebné rehabilitaci, která není hrazena pojišťovnou, rozhodla se Městská policie Kolín k uspořádání kola druhého. O pokračování sběru víček pro Ondru jsme za pomocí regionálních médií informovali také kolínské obyvatele a firmy a vyzvali je, zda nám se sběrem pomohou," předeslala mluvčí kolínských městských strážníků Helena Honkiszová.

Za sedm měsíců se povedlo něco neuvěřitelného. Zapojily se opět kolínské školy a školky, kolínské firmy a organizace, městský úřad či městská knihovna, kde jsou zřízena sběrná místa na víčka.

Na služebnu strážníků v Kutnohorské ulici přinášeli nasbírané plasty zdejší občané, telefonicky se dotazovali na sběr i občané bydlící mimo město Kolín. Přispěli například obyvatelé Starého Kolína, poštou přišlo na adresu Městské policie Kolín celkem osm balíků víček, které dorazily ze Strašic na okrese Rokycany - Plzeňský kraj. Nasbírali je žáci strašické Základní školy Karla Vokáče a pracovníci místní pošty, kteří také zajistili odeslání zásilky.

2209 kilogramů plastových víček

V těchto dnech se ze sběrného místa na Městské policii Kolín uskutečnil svoz nashromážděných plastových uzávěrů. Firma z Českého Těšína, která se zabývá recyklací plastů, svoz provedla zdarma, pytle byly zváženy a výsledek byl opravdu krásný až překvapující.

Celkem bylo odvezeno 2209 kilogramů plastových víček. „Částka, jež bude připsána na speciální účet, který je zřízený pro účely léčby malého Ondry, je neuvěřitelných 15 463 korun," usmívala se s radostí z výsledku sbírky Helena Honkiszová.

Toto bylo množství, které mohl řidič vozidla jednorázově pobrat. Vzhledem k tomu, že u kolínských strážníků zbylo dalších ještě zhruba 300 kilogramů víček, bude proveden doplňující svoz v následujících dnech. Takže částka 15 463 korun není ještě konečná.

„Vážení občané, rodiče, pedagogové, žáci, všichni, kteří jste pomohli s organizací a sběrem, mnohokrát vám všem jménem Městské policie Kolín a rodiny Ondry Duška děkujeme," uvedla Helena Honkiszová. Dodala, že strážníci budou ve sběru pokračovat a snažit se zpříjemnit život s postižením jednomu nemocnému chlapci.

Čtěte také: Sbírky plastových víček pomáhají nemocným dětem i na Berounsku