Výjimkou je představení ilustrací z časopisu pro děti a jejich rodiče Raketa, někdy prezentovaného také jako časopis „pro děti chytrých rodičů“, ve kterém lze prý najít skoro celý svět a ani jednu reklamu. Originální ilustrace, kresby i prostorové objekty mají být ke zhlédnutí do 1. července.

Velmi originální pohled na svět nabídne Pavel Šmíd se svými Fragmenty paměti – výtvarnými pracemi rozpixelovanými do mozaikových vzorů. Podle tvůrcova záměru tak mizejí jasné kontury a obraz se opřed očima rozpadá, jako by se vytrácel z paměti, aby se v budoucnu vynořil v jiném kontaktu; autor také hovoří o vytváření jakéhosi paralelního informačního mikrosvěta.

Ilustrační foto
Dialyzační středisko v Mělníku dostane novou budovu

Svébytné vidění nabídne rovněž Ljuben Petrov původem z Bulharska, jehož kolekce Fata Morgana nabídne postapokalyptické velkolepé malby. Jeho díla také přinášejí neobvyklé prolínání mytologie se současnými módními ikonami, což se vztahuje třeba i na oblékání. Při bližším pohledu navíc jeho práce zaujmou experimenty posouvajícími možnosti barev a plátna.

Kaligrafie zvuku je název je název projektu sklářské umělkyně Lady Semecké, která představí své zvukově i vizuálně jemné objekty: skleněné obrazy oblačných soustav, které jsou záznamem nízkofrekvenčních vibrací, a interaktivní akustické objekty. Tato díla nabízejí prolínání smyslového vnímání a představivosti – a současně k tomu vybízejí. Podle slov kurátorky Adriany Primusové přinášejí mapování hranic uměleckého artefaktu, designu a zvuku.

Soubor šperků pod názvem Komety, který je inspirován superúplňkem, pak představí významná postava české designové scény s ukrajinskými kořeny Nastassia Aleinikava. Vedle vlivů Měsíce se v souboru náušnic, prstenů, náhrdelníků i broží má odrážet také pohled na kosmická tělesa a vesmír obecně.

Ilustrační foto
Povědomí o první pomoci se zlepšuje, hlavně mezi mladšími