Se třemi miliony se počítá pro policii, přičemž část z těchto prostředků by měla být určena na „fotogrammetrii pro dokumentaci místa dopravní nehody“. Jde vlastně o prostorové skenování s přesným zaměřením polohy jednotlivých předmětů, což by práci nehodových týmů mělo výrazně zrychlit. A tím vlastně zkrátit dobu čekání v kolonách. Prospělo by to zvláště dálnicím a dalším hlavním tahům v případě vážných bouraček.

Z kontroly dálničních známek D1.
Za dálnici plnou omezení hodně řidičů nezaplatilo

Další část peněz od kraje by policisté využili na rozšíření projektu Pol Point – samoobslužných kontaktních míst, která nejsou klasickou služebnou, ale návštěvníci jsou s policisty v kontaktu na dálku prostřednictvím kamer a monitorů. „Podávat oznámení, respektive komunikovat s policií, tam občané mohou bezpečně, nerušeně a bez bariér,“ ocenil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví Robert Bezděk (ANO).

Ilustrační foto
Kraj přispěje na projekty, jež umožní žádat o dotace

Hasičskému záchrannému sboru Středočeského kraje by rada kraje chtěla poslat půl druhého milionu korun jako příspěvek na pořízení velitelských a užitkových automobilů. „Tato vozidla by měla být využita pro zásahovou činnost řídicích důstojníků a pro zajištění organizačního řízení hasičských stanic,“ uvedl Bezděk. Vozí třeba čerpadla, sorbenty pro odklízení ropných látek, jímací nádoby – ale například i vodu a jídlo při živelních pohromách.