V areálu firmy také soutěž loni i letos vyvrcholila. Než se tam ale účastníci dostali, museli prokázat, že právě oni mezi 17 pětičlennými týmy z 11 škol na Mělnicku a na Kladensku patří k nejlepším – a to jak nad testy, tak při práci v laboratoři. Zároveň si je třeba rozumět i s kamerou. První z úkolů, které prováděli přímo ve svých školách, totiž museli účastníci zdokumentovat na videu (a nadávku pak uložit na webové stránky soutěže). Šlo o pokusy s červeným zelím, jež posloužilo k určování kyselosti či zásaditosti různých látek.

Do druhého kola, jež už na sklonku března hostila budova gymnázia ve Slaném, postoupilo šest nejlepších družstev. „Byly pro ně připravené úkoly zaměřené na bystrost i všeobecné znalosti v oboru chemie a bezpečnosti při nakládání s chemickými látkami,“ připomněla v úterý Martina Kvičerová z kladenské centrály středočeských hasičů. Vedoucí oddělení ochrany obyvatelstva a krizového řízení středočeských profesionálních hasičů Tomáš Holec doplnil, že ani zde nechyběla laboratorní praktika.

Opravy silnic v Praze způsobují kolony.
Proč vznikají kolony v omezeních? Řidiči zbytečně spěchají a neumí pravidlo zipu

Ta se však od toho, co žáci znají ze škol, lišila jako nebe a dudy. Podobala se práci hasičů, jestliže bylo úkolem zjistit, zda se v místnosti nachází nízká koncentrace amoniaku. Rozhodně přitom nešlo o čichání, zda někdo čpavek ucítí. „Detekci žáci prováděli pomocí elektrochemického čidla, detekčních trubiček a pH papírků. Na průzkum se děti musely obléct do jednorázového ochranného obleku a použít ochrannou celoobličejovou masku, včetně malého ochranného filtru,“ přiblížil Holec plnění úkolu. Velkou radost podle jeho slov účastníci měli po dokončení – ne z toho, že jsou hotovi, ale proto, že si ochranné obleky mohli nechat.

Polovina z účastníků klání ve Slaném – neratovičtí Laboři, Liščata ze ZŠ Zlonice a tým z Kralup nad Vltavou, který si dal jméno Vědátorky – si vybojovala právo navštívit finále ve Spolaně. Tam byl během posledního dubnového čtvrtka připraven celodenní program s řadou pokusů, jež se samozřejmě už díky zapojení hasičů nemohly obejít ani bez ohně. Celkovým vítězem se stali Laboři z Neratovic. Převzali tak pomyslnou štafetu od Sedmičky III ze školy ve Vodárenské ulici v Kladně, jež zvítězila loni.

Na první ročník zavzpomínal i jednatel Spolany Miroslav Falta. „Také letos byl ze strany žáků o soutěž velký zájem – což je pro nás potvrzení, že se první ročník této naučně-zábavné soutěže líbil,“ míní. Stejně jako před rokem byly připraveny ceny v podobě tabletů, batohů a podobného vybavení pro členy vězného týmu, avšak nechyběl ani dárkový šek umožňující jejich škole vylepšení laboratoře.

Policejní GLADIATOR RACE Milovice 2019
Policisté zápolili s vodou i s bahnem. Kdo vyhrál, se neříká
Zdroj: Youtube
Chřest
Nastala doba chřestová. S tímto křupavým zázrakem budete v kuchyni za hvězdu