Policisté poprvé v historii spolupracují s akademiky, kteří pomáhají obsluhovat speciální přístroj. V republice existují pouze dva a jen jeden je přenosný. Podle Marka Martince z Ústavu chemie ochrany prostředí se jedná o plynový chromatograf zapůjčený od hasičů z pražských Petřin. „Během čtyřiceti minut dokáže udělat rozbor vzorku, který určí i množství účinné látky drogy,“ vysvětlil odborník.

Právě to pomáhá policistům při rychlém řešení drogových deliktů. „Pokud se jedná o cizince, oni pak na pozdější zjištění a úkony v zásadě nereagují a postihy jsou velmi těžko vymahatelné. V tomto případě můžeme postupovat rychle a velmi nám to usnadňuje práci,“ řekl policejní rada Marek Šmíd, který po celý festivalový víkend policistům v Milovicích velel.

Část kontrol již na letišti

Policisté v součinnosti s celníky kontrolovali přijíždějící vozy a autobusy. „Část kontrol zaměřená na účastníky festivalu Let It Roll byla prováděna už na pražském letišti,“ doplnil Šmíd. K sobotnímu poledni policisté registrovali kolem dvou set drogových deliktů, z toho čtyřicet bylo kvalifikováno jako trestný čin.

„Zachytili jsme například devatenáctiletého mladíka z Nového Zélandu, který měl u sebe 25 tablet extáze. Zachycené drogy jsou opravdu všeho druhu, od marihuany, přes hašiš, pervitin, kokain a heroin,“ uvedl policejní rada. Zachytili také desítky řidičů pod vlivem alkoholu a 34 řidičů pod vlivem drog.

Check point zaměřený na prevenci 

Uvnitř areálu letiště policisté měli svůj check point zaměřený hlavně na prevenci. Například řidiči si mohli přijít dýchnout, zda jsou ještě pod vlivem alkoholu. Jiné zásahy uvnitř festivalu policie nechystala, další kontroly připravovala až na nedělní odjezd.

Odstranění billboardů firmy JCDecaux probíhalo 1. srpna 2019 na Lipské ulici ve směru na pražské letiště.
Billboardy mizí z polí u Prahy. Čekalo se na sklizeň

Ještě jeden zajímavý případ v souvislosti s festivalem zaznamenala policie. Taxikář, který vezl do areálu holandské účastníky, odmítal podrobit se dechové zkoušce, následně i vystoupit z vozu a policistům vyhrožoval, že „je svleče z uniformy“. Poté se dokonce rozjel na jednoho dopravního policistu, kterému přejel nohu. „Následoval zásah, při němž byly použity donucovací prostředky. Případ jsme kvalifikovali jako útok na veřejného činitele,“ konstatoval Šmíd.

Jen okrajově souvisí s festivalem také případ ohlášený ženou v Nymburce. „Ve městě se na jedné z ubytoven ubytovali lidé chystající se na akci do Milovic a byl nám ohlášen případ znásilnění, přičemž podezřelý by mohl být účastníkem festivalu. Vyšetřování případu je však na začátku,“ řekl policejní rada Marek Šmíd.

Podle čísel pořadatelů ze sobotního dopoledne dorazilo na festival kolem 14 tisíc účastníků. Ti si užili velkou světelnou a pyrotechnickou zahajovací show, i třeba největší pódium v České republice.

Ilustrační foto.
Středočeši rádi vyrážejí pod stan. Kempy jsou obsazené
Záchranáři z Vodní záchranné služby Červeného kříže na slapské přehradě.
Záchranáři na Slapech zachraňují životy, protože je to baví