„Schválili jsme zahájení první etapy lesního hřbitova v předpokládané hodnotě třicet milionů korun," potvrdil informaci první náměstek primátora Jiří Bouška.

O pozemky pod stávajícím Novým hřbitovem má Škoda Auto zájem už dlouhou dobu, hřbitov totiž zabíhá do areálu automobilky a tím narušuje jeho celistvost. Doposud o tom město nechtělo ani slyšet, proti přesunu ostatků se v roce 2010 zvedla velká vlna nevole. Nyní je ale kauza zpátky na stole.

Automobilka totiž dostala díky rozbrojům a velkému smíření do ruky mocnou zbraň. Vypadá to, že cenou za mír bude právě zmíněný pozemek. Na místě současných hrobů tak nejspíš vyrostou výrobní haly. Tedy samozřejmě až po uplynutí předepsaného tlecího období. V budoucnu tak bude moci být hřbitov zrušen.

Hřbitov, nebo bydlení pro seniory?

A kde vznikne nový? Podle primátora Nwelatiho se vhodný pozemek hledá, je však obvyklé, že hřbitovy bývají na okrajích měst. V úvahu připadá lokalita u Kliniky Dr. Pírka a léčebny dlouhodobě nemocných na Štěpánce. O tento pozemek má ale zájem firma, která tu chce vybudovat seniorské bydlení.

Spekulovalo se i o pozemku v Michalovicích. Každopádně jasno by mělo být už do konce roku 2018.

Čtěte také: Kdo zvítězil? Mladá Boleslav sníží daň z nemovistosti