Reagoval tak na vývoj kolem obsazení postu generálního sekretáře Asosociace středočeských nemocnic, spolku ustaveného především kvůli tomu, aby centrálními nákupy pomáhal zlevnit zakázky středočeských nemocnic a společným postupem posílil jejich vyjednávací pozici ze vztahu ke zdravotním pojišťovnám.

Loni v listopadu se stal generálním sekretářem asociace Zbyněk Chotěborský. Právě občanští demokraté se tehdy tedy nejen ohrazovali proti okolnostem výběrového řízení, které označovali za nestandardní a podivné; upozorňovali také, že nového muže v čele asociace provází nepříznivá pověst z doby působení na postu ředitele náchodské nemocnice.

Nyní Kupka připomíná, že odpovědí tehdy byla rázná slova Jaroslavy Němcové, jež v té době zastávala post radní pro zdravotnictví, a hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (obě ANO). Opozičníky upozornily, že audit hospodaření náchodské nemocnice žádné porušení zákona neodhalil. A Chotěborského označily za odborníka se zkušenostmi v oblasti zdravotnických financí, jemuž je třeba poskytnout klid na práci; nechat ho ukázat, co dovede. Aby měl generální sekretář možnost snáze naplnit cíle, které se od něj očekávaly, byl současně dosazen za člena představenstev jednotlivých krajských nemocnic. To současně mělo pomoci k tomu, aby se jeho prostřednictvím vedení hejtmanství snáz dostalo k údajům z účetnictví krajských oblastních nemocnic, fungujících jako akciové společnosti.

Ilustrační foto
Policie se plazí do klubů: nelegální povyražení pokazí mládeži HAD

Co následovalo, zůstalo širší veřejnosti utajeno až do počátku července, kdy Chotěborský o všechny posty přišel. Radní ho zbavili pozic člena představenstev, z funkce generálního sekretáře asociace byl odvolán členskou schůzí spolku. „Důvodem byly dlouhodobé neshody a komunikační problémy s vedením oblastních nemocnic,“ vysvětlil radní Bezděk. „Naplněno nebylo ani očekávání vedení kraje v nastavení efektivního způsobu centrálních nákupů a dosažení lepších výsledků hospodaření,“ konstatoval, že za činností asociace nebylo po více než sedmi měsících působení Chotěborského vidět konkrétní přínos.

Bezděk se také pozastavil nad tím, že někteří ředitelé nemocnic se vyjadřovali do médií k tomu, že je Chotěborský měl vodit za lobbistou a podnikatelem Tomášem Horáčkem (ten krátce předtím skončil ve vazbě poté, co ho policie zadržela a obvinila z ovlivňování veřejných zakázek ve zdravotnictví a uplácení). Bezděk se ohradil proti tomu, že se na něj nikdo z ředitelů v této věci neobrátil a na údajné tlaky v souvislosti se zakázkami ho neupozornil – byť je nejen radním, ale i předsedou asociace nemocnic. Dobrý manažer se tak podle něj nechová.

„Nehoráznost,“ komentoval ve čtvrtek jeho vyjádření opozičník Kupka. Sotva si prý ředitelé nemocnic mohli stěžovat u vedení kraje na člověka, o němž věděli, že byl vedením kraje dosazen. „On byl spojkou podnikatele Horáčka,“ prohlásil na adresu někdejšího generálního sekretáře – s tím, že ředitelů nemocnic si váží a jejich práci oceňuje, protože se snažili odolávat tlaku, jak to jen šlo. Naznačují to prý třeba zlomky z e-mailové korespondence, které se dostaly na veřejnost.

Ilustrační foto
Na zlepšení silnic má ročně plynout čtyři až šest miliard

Kupka ve čtvrtek připomněl, že o věc se zajímá policie – a vyšetřovatelé si už vyžádali některé poznatky a podklady i od středočeské ODS. Ještě před skončením jejich práce volá Kupka po vyvození politické odpovědnosti. Právě toto téma chce otevřít na jednání zastupitelů návrhem na Bezděkův odchod. Jak vše dopadne, lze nicméně odhadnout. Strhne se sice debata – téma odvolávání se však opozici nepodaří prosadit ani do programu jednání.

ODS chce nicméně v souvislosti s působením Chotěborského vyrukovat ještě s dalším tématem – a lze očekávat, že v tomto případě budou pozorně naslouchat i členové koaličního týmu. Kupka (který jako bývalý náměstek hejtmanky právě s odpovědností za zdravotnictví rozhodně nepatří k neinformovaným) tvrdí, že kromě 60tisícového platu měl kraj generálnímu sekretáři vyplácet ještě další peníze – údajně snad i přes sto tisíc korun měsíčně. „Budeme se ptát, kolik to bylo – a za co,“ prohlásil. Odpověď bude asi zajímat nejen středočeskou opozici.

Pokud jde o budoucnost nemocniční asociace, hejtmanka Jermanová naznačila, že chce s partnery vyjednávat o jejím zrušení. Dalšího generálního sekretáře už kraj nehledá. Forma spolku je podle ní příliš bezzubá na to, aby bylo možno naplnit původně zamýšlené cíle. Těch se ale vedení kraje vzdát nechce – a právě od radního Bezděka hejtmanka očekává, že připraví návrhy nových řešení.

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).
Kraj svým školám půjčí statisíce na mezinárodní projekty