Poměry se mění, poznamenala hejtmanka Petra Pecková (za STAN). „Nechceme, aby krajský úřad byl zabezpečen podobně jako centrála NATO,“ zdůraznila.

Tři náměstci s jednou ráčnou

„Není někde na úřadě ještě jedna ráčna?“ otázal se před početnými objektivy kamer, fotoaparátů, tabletů i mobilů náměstek hejtmanky Jiří Snížek (Piráti). Zástupci koaličních stran se totiž pustili do díla osobně: v pauze mezi jednáním rady kraje, jejímž hlavním tématem byla příprava rozpočtu na rok 2021. A na rozdíl od plánování výdajů, kde přichází příslovečné „utahování“ při hledání všemožných úspor, se v tomto případě šrouby povolovaly.

Videokonference na téma Digitální technická mapa.
Digitální technická mapa má od roku 2023 sloužit obcím i občanům

Zástupci koaličních partnerů uvolnili cestu, když u turniketů odmontovali rám i takzvané ježky bránící volnému průchodu. Jen se při tom museli podělit o jeden nástroj. Nejprve šrouboval – s až překvapivou zručností – statutární náměstek hejtmanky Martin Kupka (ODS), kterého vystřídal náměstek Věslav Michalik (STAN); pak se převzetí ráčny dočkal náměstek Snížek – a dílo dokonal radní Jan Jakob (Spojenci-TOP 09). Při následném pózování do kamer se k nim připojila i hejtmanka Pecková.

Právě vstupní turnikety označovali oponenti někdejší hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) za symbol její éry už před volbami – a jejich odstranění považují za viditelný příznak konce starých časů. Evidenci na recepci spojenou s elektronickým načítáním osobních dokladů nahradí podle Peckové kniha, do níž se návštěvníci budou zapisovat. Zjevně sami, bez zapojení zaměstnanců ostrahy, jako vyplynulo z jejích slov, když se obrátila k novinářům: „Tak nám tam nepište žádné vtipy, jako že za námi jde Maxipes Fík.“

Evidence trvala od roku 2017

Již dříve namontované turnikety (původně sloužící k evidenci příchodů a ochodů zaměstnanců s vyvěšeným upozorněním, že toto používání je dobrovolné) byly naplno zprovozněny na podzim roku 2017. Jakkoli to tehdy úřad odůvodňoval zvýšením bezpečnosti a zajištěním ochrany osob a majetku s uplatněním opatření, které je běžné i u vstupu do firemních budov, tehdejší opozice se hlasitě ohrazovala. Zejména zastupitelé ODS hovořili o návratu ke „starým pořádkům“, které podle nich připomínaly dobu vlády bývalého sociálně demokratického hejtmana Davida Ratha. Tehdy trestně stíhaného a nyní uvězněného.

Noc vědců letos on-line
Noc vědců ustoupila před koronavirem. Na internet

Podle všeho ke zprovoznění turniketů evidujících všechny příchody i odchody přispělo zjištění, že bezpečnostní kamery v budově zachytily noční pohyb neznámých osob, které se dostaly i do kanceláří některých radních z řad ANO. Objevily se pak různé spekulace: že se v úředních hodinách mohli v budově ukrýt a nechat zamknout zloději, kteří pak měli v nočních hodinách pré, avšak také se třeba špitalo, že se možná mohlo jednat o montáž odposlechů. Jisté je, že byla zavedena přísné evidence – a zejména zpočátku i režim bez volného pohybu návštěvníků: kdokoli cizí musel mít průvodce, pokud se nejednalo třeba o účastníka školení, zapsaného na seznamu s předstihem odevzdaného organizátorem akce. Volný průchod původně zůstával pouze ve dnech, kdy se v budově konalo veřejné zasedání krajského zastupitelstva. Později však příchozí museli předkládat doklady k evidenci i ve dnech jednání zastupitelů.