Slibuje to mluvčí Skupiny ČEZ Soňa Holingerová, podle jejíchž slov se v období Vánoc a Nového roku nepočítá s jakýmikoli odstávkami energetických zařízení kvůli údržbě, modernizaci či drobným opravám. Plánovaná přerušení dodávek elektřiny jinak nejsou výjimkou; ročně jich podle Holingerové bývá na 18 tisíc.

Neznamená to ale, že by se energetici mohli uvelebit do křesla a začít hodovat, plyne z informací regionálního manažera ČEZ Oty Schneppa. „Během vánočních svátků volno nemají; buď budou v práci, nebo v pohotovostním režimu doma na telefonu,“ konstatoval. S tím, že svátky jsou pro energetiky běžnými pracovními dny.

„Jen během Štědrého dne bude v rámci celé republiky mimo své rodiny téměř 1200 zaměstnanců Skupiny ČEZ. Ve středních Čechách to budou hlavně směnaři z nepřetržitých provozů Teplárny Energotrans a elektráren Mělník II a III – ale i tamní podnikoví hasiči, obsluhy vodních elektráren, dispečeři a montéři z ČEZ Distribuce,“ vypočetl Schnepp. „Další desítky pracovníků budou doma držet pohotovost na telefonu,“ doplnil, že vše je nachystáno tak, aby se svátky pokud možno obešly bez výpadků. Jak v dodávkách elektřiny, tak i tepla.

Vzpírání získává na popularitě. I díky crossfitu. Fotografie z amatérské soutěže ve vzpírání ve sportovním centru Tvůj Gym v Kolíně.
Vzpírání získává na popularitě. I díky crossfitu

V mělnické elektrárně se během svátečních dnů vystřídají všechny čtyři směny. Protože Teplárna Energotrans (někdejší Elektrárna Mělník I) a Elektrárna Mělník II zásobují teplem Prahu, Neratovice, Mělník a Horní Počaply, jejich provozy poběží, jako by Vánoce ani nebyly. Osazenstvo půjde do práce v plném obsazení. Ředitel pro správu a integraci společnosti Energotrans Miroslav Krebs připomněl, že na pracovišti jeho firmy u Horních Počapel má být v provozu všech šest kotlů a čtyři turbíny, které zajišťují kogenerační výrobu tepla a elektřiny.

Naopak v Elektrárně Mělník III vánoční pohody poznají víc, naznačil výrobní ředitel společnosti Energotrans Jiří Bukovič. Tam totiž už měsíc mají plánovanou odstávku, která potrvá až do poloviny ledna. Opravuje se totiž tlakový celek kotle a čerpadlo nuceného oběhu vody. „Kompletní obsazení směn provozním personálem tedy nebude nutné – a velká část pracovníků výrobny bude o vánočních svátcích doma se svými blízkými,“ uvedl Bukovič.

Ryze pracovní budou sváteční dny pro mnohé členy týmů zajišťujících plynulost dodávek elektřiny. Jde o pracovníky poruchové služby, provozní elektrikáře, elektromontéry, dispečery, operátory call centra a řadu dalších profesí souvisejících s distribucí elektřiny, připomněl Schnepp. Pracovníků pohotovostních čet připravených okamžitě vyrazit do terénu odstraňovat případné poruchy na vedení bude ve středních Čechách bezmála šedesát. Pokud by počasí zahrozilo, je možno povolat další desítky pracovníků, kteří sice svátky slaví doma – nicméně v pohotovostním režimu.

Opuštěny nezůstanou ani vodní elektrárny. Těch ČEZ ve středních Čechách provozuje hned několik: Vrané, Štěchovice, Slapy, Kamýk, Orlík, Obříství – a ještě malou vodní elektrárnu Mělník. Ta jediná je bezobslužná; s dohledem z Obříství. Kdekoli jinde budou v kteroukoli denní i noční dobu přítomni nejméně dva pracovníci.

Ilustrační foto.
Kolem spalování odpadu se chystá boj