Ukazují to výsledky laboratorních rozborů vzorků odebraných na koupalištích a na koupacích místech (jimiž se rozumí především hojně navštěvované pláže přehradních nádrží).

Nejhorším zatím uděleným hodnocením jsou letos trojky na pětibodové stupnici. Za zhoršenou kvalitu vody je dostala jezera Ostrá a Poděbrady na Nymbursku a rovněž dvě lokality na Příbramsku: Nový rybník v Příbrami a Pilský rybník u městečka Sedlec-Prčice; dlouhodobě tento stav trvá i na koupališti Písník Bakov nad Jizerou na Mladoboleslavsku. Navzdory sníženému hodnocení však pro zdravého člověka koupání neznamená žádné zdravotní problémy, zdůraznila Nováková. „Rizikové skupině osob, tedy například malým dětem, těhotným ženám či vnímavějším jedincům doporučujeme se po koupání osprchovat,“ radí nicméně pro jistotu a uklidnění.

Slavnostní předání štěňat se uskutečnilo v jiřické věznici.
Čtyři odsouzení v Jiřicích vychovají vodící psy

I když na většině sledovaných lokalit zůstává v platnosti nejpříznivější stupeň 1, na několika místech platí dvojky související se sníženou průhledností vody vlivem rozvoje fytoplanktonu. Žádný zdravotní problém to však neznamená. „Podstatnou část fytoplanktonu tvoří řasy; obsahy sinic jsou zatím nízké,“ uvedla Nováková k výsledkům týkajícím se na Praze-východ rybníků Jureček, Vyžlovka a Proboštských jezer, v Rakovníku Tyršova koupaliště a na Příbramsku koupaliště SR Kymevo Hrachov u potoka Brzina.

Jiří Švadlena (ANO).
Úkol pro ombudsmana: přimět lidi k dohodě

Ilustrační fotografie.
Nezaměstnanost se mírně zvedla. Jen nepatrně
Ilustrační foto
Naděje na dlouhověkost kvete zvláště u Prahy