„Snad nejvíce hasiči ve Středočeském kraji v územním odboru Kladno, protože dosud měli roušky od dětí a rodičů z mateřské školky,“ porovnal Zajkr dojmy z několika navštívených míst.

Ilustrační foto.
Za šest hodin přibylo ve středních Čechách devět nakažených

Stále citelně nedostatkové roušky nadační fond zdarma přivezl „těm, co za nás slouží“, řečeno jeho vlastními slovy: členům hasičských a policejních týmů ve středních Čechách a v Praze, kteří je „nutně potřebují a stále nemají“. To bylo oněch zmiňovaných pět tisíc kusů, o něž se s kladenskými hasiči podělili policisté z I. pražského obvodu sídlící v Bartolomějské ulici, příslušníci pražské cizinecké policie i Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy.

Ilustrační foto
Lidé se chrání před viry, ukazuje pokles respiračních infekcí

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Na další tisíce kusů se mohou těšit v Ústřední vojenské nemocnici v Praze a policisté na Moravě,“ poznamenal Zajkr. Kde se roušky podařilo sehnat, neupřesnil. Prostě je nadační fond zajistil. Naznačil však, že další distribuční vlna může následovat. Alespoň tak lze porozumět jeho slovům, jestliže hovořil o rozvozu v první vlně.

Symbol vlčího máku vyvolal debatu

Zajkr v souvislosti s rouškami připomněl, že se nadační fond stará nejen o ty, co za nás sloužili, ale i o ty, co za nás stále slouží a nasazují za nás své zdraví a své životy. „A měli bychom na ně být hrdí. Jsme Češi! Nikdy se nevzdáme! Nikdy!“ zdůraznil.

V informovaných kruzích má činnost fondu respekt, což potvrzuje třeba účast ředitele Ochranné služby Policie ČR Jiřího Komorouse na jeho akcích. Vyvolal však i debatu zaregistrováním symbolu vlčího máku – obecně používaného coby symbol válečných veteránů – jako ochranné známky. Vysvětloval pak, že chtěl zabránit jeho zneužívání.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník