Zatímco Mělník rezidentům, majitelům nemovitostí nebo lidem podnikajícím 
v centru města nabízí osm vymezených oblastí, v Neratovicích si vyhrazené místo k zaparkování nikdo nezaplatí. Potvrdila to mluvčí radnice Jiřina Kovářová.

„V současné době v Neratovicích neexistují žádná vyhrazená parkovací místa, které by bylo možné si rezervovat. Pouze v případě invalidního občana je možné požádat o vyznačení parkovacího stání v místě jeho bydliště, což je bez poplatku. Hradí se jen náklady na dopravní značení," konstatovala neratovická mluvčí a dodala, že v budoucnu chce město zřídit rezidentní stání v exponovaných částech sídlišť, kde je s parkováním největší problém.

Velký zájem o karty

Nejlevnější rezidenční parkování na Mělnicku mají lidé, kteří trvale žijí 
v centru Mělníka nebo tam vlastní nemovitost. Za jedno vyhrazené místo tam za rok zaplatí dvanáct stovek.

Hlouběji do kapsy už musí sáhnout podnikatelé, kteří za stejné období zaplatí 5400 korun. O parkovací karty je přitom podle vedoucí mělnického oddělení dopravy Renaty Michňové velký zájem. „Všechny jsou sice vydané, ale několik karet je třeba jen na čtvrt nebo půl roku, takže je možné je během roku získat," připomněla mělnická úřednice.

Vyhrazená místa

Vyhrazená místa v Mělníku jsou například v ulicích Nová, Fibichova, Kněžny Emmy nebo na Aušperku. Kralupy nabízejí vyhrazená stání na sídlištích Cukrovar, Hůrka, V Zátiší i v Lobečku. Zájemcům podle kralupského místostarosty Libora Lesáka na úřadě vystaví takzvanou povolenku k parkování, která stojí sedm tisíc ročně.

„Kromě vyhrazených parkovacích zón máme v ulicích Žižkova, Palackého náměstí, Jiráskova a Nerudova parkovací automaty, kde je kromě krátkodobého parkování možné pořídit povolenku k parkování také za sedm tisíc korun na rok. Motorista pak může parkovat v kterékoli ulici, kde je parkovací automat," vysvětlil Libor Lesák. Tyto povolenky k parkování vydávají technické služby.

Čtěte také: Přeplněné náměstí v Rakovníku: počet parkujících aut stále roste