Co to znamená být v práci?

Ještě před rokem šlo o koaliční partnery; od loňského léta bylo cítit napětí – a od října, kdy hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu a za podpory komunistů se nově dalo do party s ČSSD, patří občanští demokraté k hlasitým kritikům současného vedení. Jak jeho počínání, tak nepočínání. Nyní Kupka vydal prohlášení nazvané Makať po středočesku. Odkazuje na slova představitelů ANO o tom, jak lidé z jeho týmu „makají“.

Nemaká, ukazuje Kupka na hejtmanku. Odkazuje na zápisy z jednání z rady kraje, podle nichž se prý hejtmanka letos účastnila jen čtvrtiny zasedání – a chyběla v 75 procentech. To podle něj k odpovědnému řízení kraje nestačí. „Vypadá to tak, že paní hejtmanka nechodí moc do práce,“ kritizoval jménem klubu zastupitelů ODS.

Hejtmanka se ohrazuje: loni se ze 44 jednání účastnila 27krát a neúčastnila 17krát. „Ráda bych upozornila, že „chození na rady“ není jedinou mojí povinností,“ připomněla s tím, že pro fungování kraje a jeho rozvoj ve prospěch Středočechů musí dělat mnohem víc; „v práci“ tak je i ve chvíli, kdy nesedí na radě. Zdůraznila, že k jejím úkolům patří i setkávání se starosty, se členy vlády a účast na řadě jednání, která jsou mnohdy v kolizi s termínem rady. A tam podle Jermanové vlastně jde o formální potvrzení výstupů, na nichž se i ona ve velké míře podílela. Zdůraznila navíc, že současná koalice funguje „skvěle profesně i lidsky“ – a krajskou problematiku s kolegy často řeší na pracovních schůzkách.

Práce i starostí nad hlavu

„Jistě víte, že jsem se vzdala poslaneckého mandátu právě proto, abych se mohla naplno věnovat práci hejtmanky. V rámci této pozice se také věnuji práci v Asociaci krajů ČR, kde mám na starosti zahraniční záležitosti,“ konstatovala. Uvedla dále, že v únoru čerpala dovolenou – a navíc ji provázelo i vypětí v osobním životě. „V březnu nás postihlo náhlé úmrtí v rodině; navrch odvezli mého otce do nemocnice se závažným, životu nebezpečným onemocněním, které si vyžádalo okamžitý chirurgický zákrok. Byla jsem také sama na vyšetřeních, jež předcházela lékařskému zákroku, který jsem v posledních dnech podstoupila,“ upozornila, že i ona je jen člověkem.

Protesty v Nymburce při jednání sjezdu komunistů a maškarní průvod.
Proti Zemanovi a komunistům protestovaly stovky lidí

Tyhle přestřelky jistě nezůstanou bez odezvy na chystaném zasedání zastupitelů. Rozruch se tam chystají vnést také někdejší koaliční partneři a dnes političtí protivníci z řadu STAN. Ti opakovaně deklarovali, že se budou snažit prosadit hlasování o změně jednacího řádu, který by umožnil veřejnosti přístup na jednání výborů zastupitelstva.

Kde byla hejtmanka, když radní zasedali bez ní?- Měla například několik jednání o summitu SelectUSA, na který v červnu poveze delegaci českých investorů. Došlo také na neplánované, ale nutné výjezdy do regionu či přijetí návštěv.
- Konkrétní příklad z pondělí 16. dubna: ráno koaliční schůzka před zasedáním rady, jednání s předsedou ČSSD Janem Hamáčkem, od 10.30 jednání se zástupcem České exportní banky věnované účasti v delegaci pro SelectUSA. Následovalo odeslání dopisu se složením delegace na ambasádu USA a plánování programu delegace ve Washingtonu.

Zdroj: Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO)
 
Martin Kupka (ODS), krajský zastupitel a poslanec:Nedovedu si představit, že by se například starosta obce nebo města neúčastnil naprosté většiny rad. Nevěděl by, co se ve městě či v obci děje. Nemohl by odpovědně svou obec či město řídit. Kraj je samozřejmě ještě větší a složitější – a hejtman nese velkou odpovědnost. Ptáme se, kdo je teď vlastně hlavou kraje? Vypadá to tak, že paní hejtmanka nechodí moc do práce. Prostě nemaká.

Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), hejtmanka:Hejtmanka se setkává se starosty i se členy vlády, ze své funkce se musí účastnit i řady jednání. Ta v mnoha případech kolidují s termínem rady, kde jde o formální potvrzení výstupů, na nichž jsem se i já ve velké míře podílela. Funkce hejtmanky se nedá srovnávat s funkcí starosty obce, protože starosta je často jediný, kdo je pro práci s občany uvolněn. Hejtmanka kraje má však k dispozici odborný aparát, který řídí a zodpovídá za něj – a to nejen prostřednictvím rady.

Jaroslav Faltýnek
Místopředseda ANO Faltýnek: Koaliční smlouva vznikne do dvou týdnů