Že krokem ke změně stavu nemusí být jen schválení investic na opravy, ukazuje nedávné rozhodnutí krajských zastupitelů o sloučení SOŠ a SOU v Kralupech nad Vltavou s obdobnou školou v Neratovicích, přičemž část výuky i vybavení se přesune také do technické školy v Mělníce.

Část budovy se dokonce zřítila

Argumentů, které k tomu vedly, bylo více – mimo jiné nízká naplněnost ročníků či důraz na kvalitu vzdělávání, ale také třeba kapacita škol v celém okrese a nabídka struktury vyučovaných oborů v širším regionu – nicméně významnou roli sehrál i špatný technický stav budov v areálu kralupské školy.

Právě kvůli němu se rozhodování o její budoucnosti uspíšilo. „Opakovaně se stalo, že protekla střecha,“ připomněl Deníku středočeský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN). Podle jeho slov by zde jen na řešení nejnutnějších oprav byly nutné investice v řádu desítek milionů korun.

Špatný technický stav budovy v areálu SOŠ a SOU v Kralupech nad Vltavou.Špatný technický stav budovy v areálu SOŠ a SOU v Kralupech nad Vltavou.Zdroj: FB Michal Vácha - politik

Nejde přitom o ojedinělý případ. Z poslední doby je známý zvláště osud někdejší stodoly v Hořovicích, kde se počítalo s rekonstrukcí pro další využití – a místo toho neplánovaně padlo rozhodnutí o demolici objektu. „Aby neohrožoval žáky,“ připomněl Vácha s tím, že část stavby se nečekaně zřítila.

Chátrajícím budovám najít nový smysl

Pod krajské školství podle informací radního patří na osm set objektů, jimž je třeba věnovat pozornost. Mnohé se využívají neefektivně. „Nebo se nevyužívají vůbec a jen chřadnou; jsou uzavřené, opuštěné a degradují,“ poznamenal Vácha. Připomněl, že řadu budov, jež pro školství nejsou potřebné, bude možné převést do majetku kraje, aby byly využívány lépe, případě mohly být nabídnuty jiným zájemcům; třeba i k prodeji.

Jako typický příklad volající po řešení zmínil bývalý internát, v němž už škola své žáky neubytovává. Pronajímá ho za 25 tisíc korun měsíčně soukromé firmě, která tam provozuje ubytovnu – a vydělává dalších 80 tisíc korun. To podle Váchových slov není pro kraj výhodné: je třeba najít lepší řešení.

Domy v historickém centru Prahy
Počet airbnb bytů v Praze spadnul na polovinu. Podle analýzy ale začnou přibývat

Některé objekty, jež ve službách krajského školství dosloužily či doslouží, mohou po rekonstrukci posloužit záměrům obcí či měst. To se plánuje třeba po zániku učiliště ve Středoklukách na Praze-západ, odkud většina žáků přešla od září na učiliště v Kladně. Obec počítá s využitím pro rozšíření kapacity základní školy i s využitím části pozemků jako zázemí pro školáky, jež jim umožní pohyb na čerstvém vzduchu.

O přestavbě pro potřeby základní školy, již by navštěvovaly nejen děti z města, ale i z okolních obcí, se uvažuje i v Kralupech, kde nynější odborná škola a učiliště budou fungovat do června. Nemusí však jít jen o čerstvě vyklízené objekty.

Třeba v Dobříši mají zástupci města zájem jednat s představiteli kraje o možnosti získat zcela zdevastovaný a již dávno opuštěný objekt bývalého internátu někdejšího rukavičkářského učiliště u dálnice D4, který nyní slouží jen bezdomovcům a je v takovém stavu, že kraj připravoval zakázku na jeho zbourání.