Zástupci vedení kraje, poskytovatelé datového připojení i starostové, kteří přijali pozvání, se shodli, že právě zavádění rychlého internetu nejen ve městech, ale i ve venkovských oblastech představuje velmi důležitou podmínku pro budoucí rozvoj; jak z hlediska pohodlí lidí, jejich vzdělávání i zábavy, tak i z pohledu podnikatelských příležitostí. Umožní mimo jiné zkvalitnit výuku na základních školách, usnadní podnikání z domova, ale třeba i poskytování zdravotních a sociálních služeb na dálku. „Kvalitní připojení nám pomůže zamezit vylidňování venkova,“ má jasno Věslav Michalik (STAN), krajský radní a starosta Dolních Břežan.

„Digitalizací regionu udržíme kvalitní služby v místě bydliště a například soukromým podnikatelům pomůžeme neztratit krok s konkurencí,“ plánuje. S tím, že nejde o nějaké teoretické debaty, ale o konkrétní záměry, na jejichž naplnění se začne brzy pracovat. „Věřím, že od příštího roku začneme budovat krajskou síť,“ konstatoval. Pro tuto oblast, která prý snese srovnání s elektrifikací venkova před sto lety, zřídil Středočeský kraj i funkci koordinátora. Jedním z jeho úkolů bude prosazovat, aby se pokud možno všude, kde se kopne do země, pamatovalo i na instalaci optických vláken pro rychlý přenos dat – při všech stavebních nebo rekonstrukčních pracích. V téhle věci kraj očekává i podporu osvícených radnic.

Sýček
Podaří se zastavit mizení sýčků? Zahnízdili i v panelácích

Jednou z aktivit, která by zavedení vysokorychlostního internetu v obcích a městech měla podpořit, je projekt WIFI4EU – bezdrátový internet pro Evropskou unii, připomněla za SIC Kristýna Hájková. Jde o projekt, který má velké ambice. „Pokud bude návrh schválen, mohli bychom brzy zdarma surfovat na veřejných prostorách ve městech nebo na návsích malých dědin,“ konstatovala Hájková.

Rychlý internet ovšem nemá pouze otevřít snazší přístup k již používaným aplikacím. Otevírá i nové příležitosti pro budoucnost, upozorňuje ředitelka SIC Rut Bízková. K chytrým řešením, která se bez vysokorychlostního internetu neobejdou, se podle jejích slov řadí třeba nejnovější medicínské technologie umožňující na dálku monitorovat činnost srdce. „Pro pacienty s poruchou srdečního rytmu by kvalitnější přenos dat znamenal neustálou kontrolu ze strany lékaře – a tím i možnost odhalení akutních problémů. Pokud nezačneme rychle stavět „dálnice 21. století“, může se nám stát, že v probíhajícím období rychlých změn to bude našemu dobrému životu a konkurenceschopnosti kraje osudné,“ varovala Bízková.

Zkušenost ženy, která mimo jiné po čtyři roky působila na postu předsedkyně Technologické agentury České republiky, totiž upozorňuje: příležitost je třeba nejen umět využít, ale také nepromeškat. A ředitelka SIC to vidí jednoznačně: budoucnost patří přenosu dat. Ve velkých objemech – i velkých rychlostech.

Ilustrační foto.
Nákup jízdenek přes mobil se má zásadně změnit. Ale až v létě